Dveri Subotica: Poljoprivreda u Vojvodini je devastirana mnogim potezima države 1Foto: Natalija Jakovljević

“Zahtevi poljoprivrednika su sasvim opravdani i država pod hitno mora da nađe način da ih reši. Država na žalost godinama unazad nije uspela da nađe pravu meru u podsticajima, otkupu, izvozu, robnim rezervama”, navodi Srpski pokret Dveri u Subotici.

Prema njihovom mišljenju, država mora subvencionisati proizvodnju i omogućiti jeftinije gorivo, ukinuti ili drastično smanjiti akcize na gorivo, osloboditi uvoz odnosno ukinuti carine na uvoz veštačkog đubriva.

“Samo na taj način naša poljoprivredna proizvodnja može biti konkurentna na stranim tržištima”, poručuju Dveri.

Garantovana cena pri otkupu mora da bude takva da poljoprivrednoj proizvodnji obezbedi zaradu, navode u Gradskom odboru Dveri i dodaju da se to sada ne dešava, jer su inputi veliki, a garantovana otkupna cena nije dovoljna ni za pokrivanje troškova.

“Nameti koji godinama izazivaju gnev i građana i poljoprivrednih proizvođača, kao što je taksa za odvodnjavanje, jednom mora otići u zaborav”, ocenjuju.

Prema njihovom mišljenju, odluke da se oslobodi izvoz žitarica od 21. jula i izvoz ulja od 10. avgusta su u ova krizna vremena veoma diskutabilne.

“Ako imamo u vidu da se godinama pojavljuju afere oko nestanka robe iz robnih rezervi, šta se može očekivati sada, kada je potražnja za žitaricama i uljem ogromna. Da li da verujemo ministarstvu poljoprivrede u tehničkom mandatu i ministru Nedimoviću koji možda to više i nije, da će pratiti situaciju”, pita ova stranka.

Dodaju da država mora da garantuje otkup po realnim tržišnim cenama.

“Ovakva odluka o izvozu samo pogoduje izvozničkom lobiju, a državu izlaže riziku prehrambene bezbednosti, da li će biti dovoljno žitarica i ulja za naše građane, jer niko od nadležnih ne može znati do kada će kriza trajati”, smatraju Dveri.

Kako ocenjuju, poljoprivreda u Vojvodini je devastirana mnogim potezima države, od davanja najkvalitetnije poljoprivrednog zemljišta stranim kompanijama za proizvodnju koje su mahom prljave tehnologije, do toga da se naši veliki kombinati prodaju za male pare strancima.

“Potreban je dijametralno suprotan odnos države prema našem poljoprivredniku, odnos koji će garantovati i sigurnost pri otkupu i podršku u toku proizvodnje”, navode.

Dveri su za tržišno orijentisanu poljoprivredu, poručuju, međutim u sadašnjoj situaciji globalne krize sasvim je izvesno da je neophodan upliv države i preduzimanje državnih mera kako bi se umanjili štetni efekti krize na našu poljoprivrednu proizvodnju i naše građane.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari