Dveri traže poništavanje konkursa za prodaju Centra Sava: Nedorečen kupoprodajni ugovor 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednica gradske organizacije pokreta Dveri Radmila Vasić pozvala je danas gradske vlasti Beograda da ponište konkurs za prodaju Centra „Sava“ zbog, kako je ocenila, nedorečenosti u kupoprodajnom ugovoru.

Grad Beograd oglasio je 11. septembra prodaju Centra „Sava“ po početnoj ceni od 21,93 miliona evra, sa rokom dostavljanja ponuda do 25. septembra.

Na konferenciji za novinare ispred Skupštine grada, Vasić je kazala da se obratila Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove koji joj je saopštio da ne postoji projektno-tehnička dokumentacija o ulaganju od 50 miliona evra u Centar „Sava“, kojom bi grad trebalo da kontroliše sprovođenje ugovora već samo nacrt kupoprodajnog ugovora.

„Ovaj ugovor je potpuno nedorečen i u njemu nema nikakve stvarne obaveze koje bi kupcu nametnule da mora da ih poštuje. Kupac nakon isplate kupoprodajne cene, tri dana posle dobijanja potvrde o uplati, SC može da knjiži i od tog datuma kreće rok od pet godina tokom kojeg kupac ulaže 50 miliona evra u rekonstrukciju SC“, kazala je Vasić.

Ipak, ocenila je da se Beograd „nikako“ nije zaštitio da taj deo ugovora bude sproveden jer je navedeno da će grad samo zadržati depozit od 2,19 miliona evra i „iznos od 20 odsto koji kupac mora da dostavi u vidu bankarske garancije“ ukoliko ne dođe do dogovorenog ulaganja.

„Sve zajedno, kada se to sabere, to je niži iznos od 50 miliona koliko kupac mora da uloži da bi ovaj ugovor bio ispunjen. To znači da te uslove čak i ne mora da ispuni“, dodala je ona.

Vasić je navela da je Zavod za veštačenje, 2016. godine procenio vrednost Centra „Sava“ na 108 miliona evra, od čega je samo zgrada vredna 80,5 miliona evra te je upitala vrh gradske vlasti kako je od tada vrednost pala na 21,93 miliona evra.

Prema toj cifri, kupac bi 100.000 metara kvadratnih površine objekta centra platio svega 219 evra po kvadatu, a 29.374 metra kvadratna zemljišta oko centra bi dobio na poklon.

Takođe, u ugovoru se navodi i da Centar „Sava“ uživa status prethodne zaštite i ima nameru da pokene postupak donošenja odluke da taj objekat bude proglašen za kulturno dobro nakon prodaje.

„Nadam se da sutra neće doći do prodaje SC. Takođe, pitam zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića šta je to uticalo na njega da prodaje SC kada je prošle godine govorio da je to jedini kongresni centar, veoma vredan i važan za Beograd i Srbiju i da mora da ostane vlasništvo građana“, istakla je ona.

Ocenila je da su učestale prodaje nepokretnosti u poslednje vreme samo „paravan za pranje para“ i da ih kupuju firme sa „sumnjivim kapitalom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari