Dveri: Ukloniti Bistu Miklošu Hortiju iz mađarskog parlamenta 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Članica Predsedništva Dveri Ivana Stojanović pozvala je danas nadležne da reaguju i zahtevaju uklanjanje biste ratnom zločincu Miklošu Hortiju u mađarskom parlamentu, poštujući i podržavajući dobre odnose između Srba i Mađara, Srbije i Mađarske, i ukazala da njeno, postavljanje smatra sramotni pokušaj revizije istorije.

Ona je rekla da se dobri odnosi ne mogu graditi na reviziji istorije, slavljenju zločinaca i bilo kakvim pretenzijama Mađarske prema srpskoj Vojvodini, navodi se u saopštenju Dveri.

Horti je mirno umro 1956. godine u Portugaliji, podsetila je Stojanović i ocenila da su njegovi honvedi, počev od okupacije Bačke 1941. godine, činili neviđene zločine, najviše nad srpskim stanovništvom.

Prema njenim rečima, oni su u genocidnom zločinu nazvanom „Racija“ u januaru 1942. godine u južnoj Bačkoj ubili 12.736 ljudi, najviše Srba i Jevreja.

„Novi Sad je bio jedini grad u tadašnjoj Evropi čiji su stanovnici ubijani bacanjem pod led i tada je ubijeno skoro 4.000 stanovnika Novog Sada“, ukazala je Stojanović.

Ona smatra da bi Mađarska u svom parlamentu trebalo da podigne bistu Erneu Balči Žilinskom koji je prvi, upravo kao poslanik, ukazao na razmere tog strašnog masakra zbog čega je i likvidiran.

Stojanović je napomenula da je više od 20 hiljada Srba, među kojima i mnogo dece, u toku mađarske okupacije internirano u logor Šarvar u Mađarskoj, gde su mnogi mučeni, izgladnjivani i ubijeni.

Raseljavanje oko 100 hiljada bačkih Srba od strane okupacione Mađarske je bio plan koji im ni sama Nemačka nije u potpunosti dozvolila, pa je određeni deo prebačen u zloglasni koncentracioni logor Jasenovac u NDH, napomenula je Stojanović.

On je ukazala i da je ozloglašeni zločinac iz Novosadske racije Šandor Kepiro, kome je 2011. po njegovom izručenju Mađarskoj suđeno, oslobođen optužbi i da je mirno umro nekažnjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari