DW: Ana Brnabić ostaje na čelu posade statista 1 EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pet meseci od izbora Srbija od predsednika Vučića doznaje ko će voditi Vladu i imati bitne funkcije. Sagovornici DW kažu da će Vladu zapravo voditi Vučić, ali da kadrovska politika otkriva druge stvari.

 

Mandatarka za sastav nove vlade biće dosadašnja premijerka Ana Brnabić. Kako je naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Brnabić će imati oročen mandat, jer će na tom mestu ostati do 2024. godine. Ostalo je nejasno da li će tada uslediti rekonstrukcija vlade ili novi izbori.

Kako bi predstava imala dramski naboj, Ana Brnabić je imala i „protivkandidata“ u liku Miloša Vučevića, gradonačelnika Novog Sada. Predsednik Srbije je na pitanje o kadrovskim rešenjima unutar Vlade odgovorio da je to sada stvar mandatarke, ali je i laicima jasno da se ministarski spisak pravi u kabinetu predsednika države.

Ana Brnabić je u „napetoj“ stranačkoj borbi ipak dobila još jedan polumandat, i kako ističe Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, „o tome je naravno odlučivao Vučić“.

„To je još jedan dokaz da uopšte nije važno ko je nosilac premijerske funkcije, formalno najmoćnije funkcije u državi. Imamo galopirajuće preuzimanje institucija od strane jedne partije ili, preciznije, jednog čoveka“, kaže Popović za DW.

Isticanje navodne kandidature Miloša Vučevića – gde je onda sam predsednik nekoliko sedmica tobože vagao između dvoje kandidata – novinar Đorđe Vlajić vidi „kao Vučićev uobičajeni manir konfrotiranja ljudi unutar SNS“.

„On svoje saradnike kontroliše tako što ih konfrotira. Ana Brnabić je u ovom trenutku dobitnik, ali ni Miloš Vučević nije gubitnik – on će dobiti značajno mesto u budućoj vladi u kojoj će biti potpredsednik i ministar“, ocenjuje naš sagovornik.

Dačić u Vučićlendu

Sada se naziru konture nove Vlade, tek pet meseci posle parlamentarnih izbora. Međuvreme je prošlo bez velikih trzavica oko formiranja vlade, kao da ona nikome nije ni nedostajala.

Ali, postojala je jedna nepoznanica – sudbina Socijalističke partije Srbije i njenog lidera Ivice Dačića. Čak se postavljalo pitanje da li će SPS uopšte biti deo vladajuće koalicije, ali se sada pokazalo da je rejting Ivice Dačića u Vučićlendu daleko bolji nego što se mislilo.

Kako kaže Dragan Popović, SPS je pokazala apsolutnu lojalnost „što svaki autokrata ceni“. Vučić, prema njegovim rečima, ubija dve muve jednim udarcem:

„SPS kao opozicija može da bude ozbiljan politički protivnik. Vučić na ovaj način uništava SPS na sličan način kao što je uništio Aleksandra Šapića i njegov lokalni novobeogradski pokret. SNS prosto usisava SPS“, kaže Popović. „Uz to, naravno, Vučić želi da sa još nekim podeli odgovornost za situaciju u zemlji.“

Vlada statira oko Kosova

Novu vladu sačekaće isti problemi, dolazakzime  svetlu ukrajinskog rata i domaćih problema. No prema retorici sa Andrićevog venca deluje da će tema broj jedan opet biti Kosovo.

Doduše, i do sada je sve glavne pregovore oko Kosova vodio sam Vučić, dok su premijerka i ministri više služili za retoriku i odlaske na televiziju, gde dogđaje na Kosovu tumače poput političkih analitičara, piše DW.

Stoga je i objavu o novoj-staroj premijerki Vučić iskoristio da istakne poziciju Srbije oko Kosova: nema priznanja, očekuje se rasplet oko tablica, i nema daljih pregovora dok se ne uspostavi Zajednica srpskih opština.

Đorđe Vlajić naglašava da „Amerika i Evropska unija žele da osnaže samostalnost Kosova, i da Srbija nema mnogo instrumenata da to spreči“.

„To nije prvi put da se Vučić arogantno i pomalo preteći postavlja prema međunarodnoj zajednici, ali mislim da se tako ne ponaša u direktnim susretima. Imam utisak da mnogo više takta pokazuju strani igrači koji pokušavaju da preduprede nestabilnost u regionu“, ističe Vlajić.

Kriza nesumnjivo kuca na vrata, primećuje Dragan Popović, i u toj situaciji mora da se ima Hrvatska kao dežurna tema, ali i održavanje sukoba niskog intenziteta sa Kosovom.

„Ne očekujem dublje zaoštravanje odnosa dok se ne postigne dogovor oko tablica i ličnih dokumenata. Najveću opasnost vidim u tome da Kurtiju i Vučiću stvari izmaknu kontroli, ali se nadam da do toga neće doći“, zaključuje direktor Centra za praktičnu politiku.

 

Ivica Dačić će biti potpredsednik nove vlade, ali i ni manje ni više nego i koordinator službi bezbednosti. To je oblast veoma važna Vučiću i njegovoj partiji, i izbor Dačića je pomalo neočekivan.

Đorđe Vlajić to vidi „kao vraćanje nekog duga Rusiji, jer je Dačić rado viđen u Moskvi, ali isto tako je signal za ljude u njegovoj stranci kojima Vučić očito nije prezadovoljan“.

„To će značiti suzbijanje uticaja Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića. Vučić u ovom trenutku više veruje Dačiću nego kadrovima svoje stranke“, smatra Vlajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari