Džozef: Poseta Eskobara i Lajčaka predstavlja napor da se pokrene dijalog 1Foto: Youtube/Atlas TV Montenegro

Cilj zajedničkih poseta visokih zvaničnika Evropske unije i SAD Beogradu i Prištini jeste da pokažu da Vašington i Brisel rade u bliskom partnerstvu i da između njih nema prostora da bilo koja strana to iskoristi, ocenio je Edvard P. Džozef sa Univerziteta „Džons Hopkins“ u Vašingtonu.

Džozef je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da zajednička poseta Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka predstavlja očigledan napor da se ponovo pokrene dijalog koji je u zastoju nakon duge pauze i spornog niza događaja tokom jeseni.

„Ono što SAD i EU ne mogu da postignu u dijalogu, u okviru toga kako je sada koncipiran, jeste ono što je potrebno Srbiji i Kosovu i regionu (Zapadnog Balkana) – rešenje spora“, naveo je Džozef.

Ključne poruke Eskobara i Lajčaka bile su podrška i pohvale Beogradu i Prištini za posvećenost dijalogu i poziv za povratak za pregovarački sto.

„Dakle, poseta Lajčak-Eskobar je prirodan pokušaj ponovnog pokretanja procesa, očigledno izgrađen oko napretka u diskusiji o Zajednici opština sa srpskom većinom. U Prištini su data uveravanja o benignoj prirodi Zajednice, a u Beogradu je bilo priznanja da ono što je dogovoreno mora da se primeni“, rekao je Džozef.

On je istakao da je zajednička poseta osmišljena da pokaže da Vašington i Brisel rade u bliskom partnerstvu i da između njih nema prostora da bilo koja strana to iskoristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari