edi ramafoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Da li ovo što se događa na Kosovu pomaže procesu u kojem su angažovani svi prijatelji Kosova i Albanaca u procesu normalizacije i međusobnog priznanja Kosova i Srbije, upitao je večeras albanski premijer Edi Rama i dodao da to sigurno nije slučaj, jer su „naši veliki prijatelji izrazili duboku zabrinutost“.

„Pridružujem im se u pozivu da se ne nastavlja sa ovakvim potezima, jer to ne samo da je opasno, već je potpuno nepotreban put danas“, objavio je Rama na Tviteru, aludirajući na događaje na severu Kosova, kada su tri novoizabrana gradonačelnika opština sa većinskim srpskim stanovništvom uz asistenciju kosovske policije ušli u svoje kancelarije.

„To je nepotreban put u trenutku kada je demokratski svet sve uložio u dijalog, normalizaciju i međusobno priznanje Kosova i Srbije i kada je to u centru pažnje SAD, Albanije i Evropske unije“, konstatovao je Rama.

Više desetina pripadnika specijalne policije Kosova je ranije danas stiglo džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Kosovska policija intervenisala je bacajući suzavac i šok bombe građane na severu Kosova u Leposaviću i Zvečanu, koji su se okupili kako ne bi dozvolili da novi gradonačelnici opština, izabrani na izborima koje su bojkotovali Srbi, uđu u zgrade lokalne uprave.

Sve vesti u vezi sa tenzijama na Kosovu pratite u Danasovom BLOGU

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari