Edi Rama dolazi u Beograd na sastanak inicijative Otvoreni Balkan 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Albanije Edi Rama učestvovaće sutra i u četvrtak na sastanku inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu, objavio je danas Juronjuz Albanija (Euronews Albania).

Pozivajući se na izvore u kabinetu albanskog premijera, ta televizija prenosi da nakon ostavke premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva nema promene kada je reč o planiranom sastanku u Beogradu, kojem treba da prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama.

Iz Skoplja je u međuvremenu najavljeno da na sastanak u Beograd dolazi vicepremijer za evropska pitanja Nikola Dimitrov.

Otvoreni Balkan je inicijativa za regionalnu saradnju u kojoj učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, ranije poznata kao mini-Šengen.

Inicijativa je promenila ime u Otvoreni Balkan (Open Balkan) krajem jula, na sastanku u Skoplju na kojem su učestvovali lideri tri zemlje Edi Rama, Zoran Zaev i Aleksandar Vučić.

Tada je dogovreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Potpisana su tri dokumenta – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari