Ekspertska vlada CG neće otvarati pitanje Kosova 1Foto: Beta/AP/Risto Božović

U prve dve godine nove crnogorske ekspertske vlade tema priznanja Kosova neće biti otvarana, kako se i onako heterogena koalicija ne bi razjedinjavala oko regionalnih pitanja.

Očekuju se bolji odnosi sa Srbijom, a reč mitropolita Amfilohija Radovića mogla bi da bude ključna kada je u pitanju formiranju vlade – smatraju sagovornici Danasa, koji analiziraju kako bi formiranje nove crnogorske vlade u kojoj posle tri decenije nema DPS-a moglo da utiče na prilike u regionu, kao i na situaciju sa Kosovom.

Akademik Matija Bećković, govoreći o pobedi opozicije na izborima, poručio je da od nove crnogorske vlasti očekuje da povuče priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

– Ako je priznanje povukla Obala Slonovače možda bi i Crna Gora mogla da se na nju ugleda – rekao je Bećković za agenciju Beta.

Politikolog Boban Stojanović smatra da po tom pitanju neće doći do promena, jer će pobednička koalicija, kada bude napravljena, biti poprilično heterogena. On objašnjava da će u istoj koaliciji biti prosrpski orijentisane stranke okrenute crkvi, ali i građanska opcija koju predstavlja koalicija Crno na Bijelo sa Dritonom Abazovićem na čelu.

– Posebno u prve dve godine tog ekspertskog mandata ne verujem da će oko Kosova suštinski nešto da se menja. Ne očekujem čak ni da će da se pokrene to pitanje, iz više razloga. Crna Gora je bila demontirana država, kleptomanska, zarobljena i partijska. Ako ova vlada želi da trajnije i dugoročnije menja Crnu Goru, pre svega mora državu da izvuče iz toga – ističe Stojanović.

On podseća da će Milo Đukanović ostati još tri godine na mestu predsednika i ukazuje da bi lider DPS-a mogao da obnovi mandat i da se na nekim budućim izborima opet vrati na vlast.

Stojanović smatra da buduća crnogorska vlada pre svega mora da izgradi demokratsku i nepartijsku državu da bi svojim biračima pokazali da su stvarno drugačiji od Mila Đukanovića. Zbog toga, on smatra da koalicija ne bi trebala da se razjedinjuje oko regionalnih pitanja u prve dve godine ekspertske vlade.

– Ne verujem da će se dotaći Kosova i priznanja, ali mislim da će svakako drugačije gledati na celu priču. Očekujem i nekakve bolje odnose sa Srbijom. Ako pogledamo ko je najjači u koaliciji Za budućnost Crne Gore prirodno je i očekivano da ima makar usaglašenije i bliže stavove sa državom Srbijom. Sad, kakvi će odnosi biti na nivou političara, to je drugo pitanje, a pitanje je kako će Aleksandar Vučić iz svoje perspektive posmatrati promene u Crnoj Gori: da li će on to videti kao šansu, ili će iz nekih drugih razloga biti distanciran i odvojen od te priče – objašnjava Stojanović.

Ekspertska vlada CG neće otvarati pitanje Kosova 2

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ocenjuje da kada je reč o daljem toku događaja u Crnog Gori, sve su opcije moguće. On navodi da su uzburkane strasti koje su pratile predizbornu kampanju i sve što se dešavalo oko litija, ostavile traga kod običnog sveta.

– Već vidimo da su krenuli prvi incidenti između pristalica jedne i druge strane, pa čak i među pristalicama dve opozicione stranke. Ono što se dešavalo u nedelju je delovalo kao da je reč o nekoj skandinavskoj zemlji sa dugom tradicijom demokratije. Sve je delovalo idilično. DPS gubi, ali ne reaguje žučno, već izgleda kao da se pomirio sa tim. Opozicione stranke, od kojih su neke na nacionalističkoj desnoj strani, do građanske opcije Dritona Abazovića, postižu dan posle izbora sporazum koji neverovatno zvuči, jer potpuno odudara od programa najjače opozicione stranke Demokratskog fronta – navodi Popov.

Prema njegovim rečima, desilo se i to da je na tom sastanku Driton Abazović i njegova URA kao najmanja stranka, ali sa najvećim koalicionim ili ucenjivačkim potencijalom, uspela da nametne svoje stavove.

Upitan da li će se nešto promeniti po pitanju otpriznavanja Kosova, imajući u vidu heterogenost buduće vlasti, Popov odgovara da to što sada stvari deluju idilično, ne znači da će dugo trajati.

– Prvo treba videti da li će dogovor o formiranju zajedničke vlade između tri stranke opstati, jer mislim da će tu ključnu reč imati sada možda i najmoćniji čovek u Crnoj Gori Amfilohije Radović – naglašava Popov.

On kaže da će možda i biti formirana vlada na tim osnovama, ali da će ubrzo najjača opoziciona stranka DF gledati da nametne svoju agendu i potisne manje partnere u vladi, što može dovesti i do prevremenih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari