Emanuel Žiofre uručio Vučiću izveštaj EK o napretku Srbije u evrointegracijama 1Foto: N1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre uručio je predsedniku Aleksandru Vučiću i ministarki za evrointegracije Jadranki Jokismović izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evroitegracija.

Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji izjavio je prilikom predstavljanja Izveštaja EK o Srbiji da je konstatovan napredak u oblasti borbe protiv korupcije, ali da se očekuju još veće aktivnosti u oblasti slobode izražavanja i primeni medijske strategije, piše N1.

Prema njegovim rečima, „Srbija je nastavila sa sprovođenjem evropskih reformi, ukljujući i oblast vladavine prava“.

Žozep Borel, predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je u emisiji Dan uživo da je „usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU opala“.

„Primetili smo neki napredak, pojačanje angažmana u nekim oblastima, ali ovo neće pomoći proces pridruživanja jer on zahteva usklađivanje sa spoljnom politikom EU. To je do Vlade Srbije da usvoji adekvatnu odluku, proces pristupanja zavisi od zasluge, možemo da razumemo zašto Srbija ima veliku zavisnost od ruskih fosilnih goriva, možemo da razumemo mnogo stvari, ali proces pridruživanja podrazumeva usklađivanje sa našom spoljnom politikom“, rekao je Borel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari