Englezi protiv ostatka Evrope 1Foto: EPA-EFE/ RONALD WITTEK

Nije sve u parama, ima nešto i u taktici i borbi na terenu.

Ovo je verovatno glavna pouka koja se može izvući iz osmine finala Lige šampiona, a u kojoj su takmičenje završili velikani poput Real Madrida, bogataši poput Pari Sen Žermena i Bajerna, ali i oni koji su bili previše nadmeni misleći da je rezultat iz jedne utakmice dovoljan za prolaz poput Atletiko Madrida. Parove četvrtfinala najjačeg klupskog takmičenja Evrope saznaćemo danas, posle žreba koji će u 12 časova biti obavljen u Nionu.

Jeste da je većina fudbalskih bogataša (ipak) pronašla svoj put među osam najboljih klubova Evrope, mada su svoje mesto „pod suncem“ (ne)očekivano izborili i Ajaks i Porto. Priča o „kopljanicima“ koji su prošle sezone svoju evropsku odiseju završili još u avgustu, a sada su u osmini finala najjačeg klupskog takmičenja srušili trostrukog uzastopnog šampiona Evrope, Real Madrid, podseća nas na zašto fudbal i dalje ima dušu. Srpskoj javnosti je uspeh holandskog kluba naročito drag zbog što je trener Erik Ten Hag preporodio Dušana Tadića posle slabe sezone u Sautemptonu. Doduše, Ten Hag nije uradio ništa drugačije od onoga što je svojevremeno kao selektor Srbije učinio Slavoljub Muslin – Tadiću je dodelio ulogu plejmejkera, odmah iza napadača, uz slobodu da prelazi s leve na desnu stranu terena kad god za tim sam oseti potrebu. Iako su po budžetu svi ostali učesnici četvrtfinala (čak i Porto) bogatiji od Ajaksa, posle spektakularnog izbacivanja „kraljevskog kluba“ niko više ne sme da unapred da ih otpiše kao favorita za pehar sa „velikim ušima“.

Glavni favorit iz senke ove sezone je Porto, na čiju je klupu prošle sezone seo Seržo Konseisao, nekadašnji fudbaler ovog kluba, kao i Lacija i Intera. Iako je u domovini kritikovan da je bez velikog trenerskog iskustva dobio priliku da vodi jedan od najvećih portugalskih klubova, Konseisao je svima zapušio usta kada je prošle godine osvojio titulu u domaćem prvenstvu. Na Porto u Ligi šampiona sve do sada niko nije obraćao ozbiljnu pažnju, pošto se smatralo da nije bilo teško proći grupu u kojoj su bili još i Galatasaraj, Lokomotiva Moskva i Šalke. Međutim, prošlogodišnji polufinalista, ekipa Rome, prva je imala priliku da se „opeče“, a nema sumnje da će se isto provesti i svako drugi ko potceni tim na čijem golu i dalje sjajno brani veteran Iker Kasiljas. Mnogi misle da je tajna Porta upravo u tome što pored Kasiljasa (37) ekipa u svakoj liniji tima ima po jednog veterana – Pereira Paez (34) u odbrani, Hektor Erera (29) u sredini i Adrian Lopez (32) u napadu.

Lokalni mediji navode da je ključ uspeha atmosfera koju je Konseisao stvorio u ekipi, te da su igrači doslovno spremni da poginu za njega. U kakvim je odnosima sa igračima, možda najbolje govori detalj iz prve godine njegove trenerske karijere (2014), kada je kao strateg Rio Avea zapretio igračima da će pešačiti 35 kilometara od Lisabona do Vila de Kondea ako izgube od Sportinga u polufinalu Kupu Portugala, ali i da će u suprotnom sam preći toliki put, na koji će krenuti odmah posle meča. Tu opkladu je izgubio, a posle je izjavio da mu je to bila najlepša dvodnevna šetnja u karijeri.

Velika Britanija će ovog proleća izaći iz Evropske unije, mada to engleskim klubovima ne pravi nikakvu smetnju da nastave da dominiraju najjačim takmičenjem „starog kontinenta“. Premijer liga će imati pola od osam predstavnika u četvrtfinalu, čime se još jednom nesumnjivo potvrdilo gde se igra najjači fudbal, ali i ulažu najveće pare. Najveće iznenađenje među Englezima napravio je Mančester junajted, čijoj upravi trener Ole Gunar Solskjer pravi svakodnevne probleme, ne dozvoljavajući im da unapred kao novog trenera promovišu nego „veće“ ime. Čast Španije, koja je u poslednjih deset godina imala sedam šampiona Evrope. braniće Barselona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari