Izveštaj EP: Zabrinutost zbog dominacije SNS-a, pritiska na birače i pristrasnosti medija 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Poslanici Evropskog parlamenta su, što se tiče prošlogodišnjih izbora, izrazili zabrinutost zbog dominacije Srpske napredne stranke, navodeći i prisustvo pritiska na birače, pristrasnost medija i zamagljene linije između državnih zvaničnika i partijske kampanje.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji, za koji je glasalo 57 posanika, četiri su bila protiv, dok je devet bilo suzdržano.

Opoziciji je upućen poziv da se vrati za pregovarački sto i učestvuje u političkim i parlamentarnim aktivnostima, kao i da se nastavi međustranački dijalog, uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom će odrediti ritam pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, saopštio je danas Evropski parlament.

Navodi se da su članovi Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta naglasili važnost većeg dinamizma u pregovorima sa Srbijom i zatražili od Beograda da se posveti ispunjavanju obaveza vezanim za pristupanje EU.

U izveštaju Odbora za spoljne poslove, usvojenom u utorak, od Srbije se traži da ostvari uverljive rezultate u pravosuđu, na polju slobode izražavanja i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanici Evropskog parlamenta su pozvali vlasti Srbije da aktivnije izražavaju posvećenost evropskim vrednostima i izrazili zabrinutost što mediji koje država finansira doprinose antievropskoj retorici.

Osuđena je kampanja dezinformacija državnih funkcionera o pomoći EU tokom pandemije virusa korona i zatraženo od vlade da građanima pruži sve važne informacije.

Srbija mora biti povezana sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što je uslov za proces pridruženja, poručili su poslanici.

Oni su izrazili zabrinutost, jer Srbija ima najniži nivo usklađenosti u regionu i u Ujedinjenim nacijama pruža podršku ruskoj aneksiji Krima.

Kao razlog za zabrinutost je naveden i povećan uticaj Kine u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, posebno zbog odsustva transparentnosti i ekološkog i društvenog uticaja kineskih investicija i zajmova.

Zvaničnica SAD: Naš cilj – sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije (EU) i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovanom na međusobnom priznanju, izjavila je za Glas Amerike zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Moli Montgomeri.

„Svakako i dalje podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU i očekujemo sveobuhvatni sporazum o normalizaciji koji bi doveo do obostranog priznanja ili bio zasnovan na obostranom priznanju. I to će biti naš cilj u budućnosti“, rekla je Montgomeri.

Ona je istakla da su SAD „posvećene saradnji sa Evropskom unijom koja posreduje u dijalogu“.

„Znamo da smo najuspešniji kada radimo rame uz rame s našim evropskim saveznicima i partnerima. I to će biti naš pristup“, dodala je Montgomeri.

Komentarišući odnose s Kinom i kinesku „diplomatiju vakcina“, ona je poručila da Vašington ne traži od evropskih zemalja da se odlučuju između SAD i Kine.

Rekla je i da je prioritet administracije SAD obnova odnosa sa saveznicima i partnerima u Evropi.

„Verujemo da su ti odnosi osnova svega što pokušavamo da uradimo, bez obzira da li je reč o borbi protiv Kovida-19 ili klimatskim promenama, ili suprotstavljanju štetnim aktivnostima Rusije i Kine. Želimo da sarađujemo sa našim evropskim partnerima“, rekla je Montgomeri za Glas Amerike.

Navela je da su SAD usredsređene na saradnju sa saveznicima i partnerima da bi „razvili pozitivnu agendu“, dok razmatraju kompleksne odnose s Kinom i istovremeno brane principe i zajedničke interese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari