Erat: Priča o podeli Kosova bila i ostala glupost 1Foto: Printscreen/ Glas Amerike

“Ne može biti podele Kosova – to je bilo aktuelno još 2007. tokom Ahtisarijevog procesa kada su neki takozvani stručnjaci predlagali podelu. Tada je to bila glupost – kao i sada. Ovo sada je samo ponavljanje“, izjavio je za albanski servis VOA Džon Erat, zamenik direktora zaduženog za Evropu i Rusiju američkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Naša pozicija, ako maksimalno pojednostavimo, jeste da smo saglasni sa bilo kakvim sporazumom, koji postignu dve strane. Cilj je da bude postignut sporazum i da budu normalizovani odnosi. Nemci na to gledaju malo drugačije. Ali, na kraju krajeva, to je ista stvar, jer – ne vidim kako bi u praktičnom smislu velika teritorijalna razmena mogla da bude prihvatljiva za obe strane. I to je ključno. Sjedinjene Države podržavaju principe Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS), uključujući i teritorijalni integritet. Na građanima Kosova je da odluče šta je pitanje njihovog teritorijalnog integriteta“, rekao je Erat za Glas Amerike.

Kako je rekao, ne zna o čemu premijer Ramuš Haradinaj razmišlja.

Na pitanje postoji li ideja o promenama granica, Erat je rekao da „ne može biti promene granica bez saglasnosti ljudi kojih se to tiče“.

Govoreći o tome da li je za to potreban pritisak spolja, Erat je rekao da „ne vidi to kao realan scenario“.

„Na vladama u Beogradu i Prištini je da odluče šta žele da rade sa svojom granicom“, kaže on.

Komentarišući to što je Priština uvela carine na robu iz Srbije, zbog čega Srbija ne želi za pregovarački sto, Erat je rekao da se nada da ima izlaza iz te situacije.

„I važno je upamtiti da, iako su carine neposredna prepreka, uvedene su s razlogom. Kao reakcija na kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova koju Srbija vodi. Sjedinjene Države savetuju prištinskim vlastima da uklone tarife kako bi se započeo proces dijaloga, ali smo svakako veoma svesni okolnosti. I to treba uzeti u obzir“, kaže on.

Kako kaže, da bi bilo pomaka u ukidanju carina, „potrebno je da se donese odluka da je vreme da se počne dijalog“, i dodaje da misli da su dobrobiti dijaloga evidentne.

„To bi vodilo normalnijoj situaciji, članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama. I naravno, vodilo bi poboljšanju ekonomskih uslova. Pitali ste i šta se može dobiti zauzvrat, i to je vrlo važno pitanje. I zato je važan naš savet da se carine ne ukinu u potpunosti – već da se privremeno suspenduju – kao nekakav vid testa. Da se uvidi postoji li dobra volja srpske strane. A test bi bio – odustaje li Srbija od kampanje povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova? Ako je tako, to ukazuje da stvari tumače ozbiljno i to je dobar potencijal za napredak. Međutim, ako se ta kampanja nastavi, ako srpska strana ne bude iskrena u pregovorima, onda bih se založio za vraćanje carina. I situacija bi bila istovetna trenutnoj – i ništa, osim malo, vremena ne bi bilo izgubljeno“, kaže Erat.

Na pitanje može li se očekivati da Vašington počne da igra značajniju ulogu, kada bismo pretpostavili da su carine ukinute, a obe strane se usaglasile da sednu za pregovarački sto, Erat kaže da će igrati veću ulogu.

„Bićemo uključeni onoliko koliko je potrebno. Ako bude od pomoći – pozvaćemo obe strane da dođu u Vašington. Želimo da učinimo šta god je potrebno, što bi moglo biti od koristi“, kaže.

Govoreći o razgovorima Angele Merkel i Emanuela Makrona sa balkanskim liderima, Erat kaže da redovno razgovaraju sa svojim evropskim saveznicima.

„Pričao sam i sa Francuzima i Nemcima o situaciji na Balkanu. Nismo bili prisutni u Berlinu, jer je planirano da susret bude fokusiran na pitanja koje se tiču Evropske unije, a mi naravno nismo članovi EU. U budućnosti ćemo rado učestvovati u bilo kakvoj inicijativi koju bi organizovali Berlin i Pariz – ukoliko bi nam takva uloga odgovarala“, kaže.

Kako kaže, još nije određeno hoće li SAD učestvovati u julskim pariskim pregovorima, ali da su voljni da učestvuju.

Na pitanje da li je Srbija pouzdan partner, Erat kaže da sa Srbijom sarađuje godinama.

„I mislim da je moguće osloniti se na nju. Na predsedniku Vučiću je da odluči šta je interes Srbije. Mislim da razume značajne koristi, koje donosi nastavak procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji i boljitak, koji je to donelo susednim državama. I mislim da razume da će takav vid integracije biti u korist građana Srbije. Na njemu je da uravnoteži to sa odnosima koje razvija sa Rusijom i drugima. Ključno pitanje i razlog zbog kog imam nadu u ovaj proces jeste to što je u interesu Srbije da bude sposobna da reši spor sa Kosovom i uspostavi dobre susedske odnose. Predsednik Vučić je to i rekao u državnom parlamentu pre nekoliko nedelja. I mislim da se možemo pouzdati u to da razume gde može ostvariti dobrobit“, rekao je Džon Erat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari