Erceg (CRTA) o slučaju "Mala Krsna": Težište odgovornosti je na vlasti 1Foto: Medija centar

„Podvlačimo da je promena prebivališta sasvim normalna stvar, ali kada vi menjate prebivalište kako biste bili upisani u neki drugi birački spisak kako bi glasali za određenu političku opciju i onda se vratite na prvobitno prebivalište, to je ozbiljno krivično delo“, kaže za Danas Vladimir Erceg iz nevladine organizacije CRTA, a povodom otkrića N1 o mogućem preseljenju birača iz Male Krsne na Voždovac.

Erceg skreće pažnju da oni koji iz ovog razloga menjaju prebivalište postaju saučesnici u krivičnom delu, a da budući da je policija nadležna za ovaj proces mora da snosi odgovornost.

„Promena prebivališta podrazumeva da novo prebivalište postaje centar života osobe koja taj zahtev podnosi. Kako bi ovaj proces bio legitiman, vi morate da opdnesete određenu dokumentaciju, a u ovom slučaju je u pitanju promena prebivališta bez osnove. Policija je za to nadležna, te snosi najveću odgovornost“ pojašnjava naš sagovornik.

Erceg ističe da su saučesnici u ovom krivičnom delu podjednako i oni koji svoje adrese daju da na njih bude prijavljen birač koji u svrhe upisa u birački spisak na drugom mestu menja svoje prebivalište.

Navodi da CRTA prema svojim istraživanjima ima povoda da veruje da se ovaj vid izbornog inženjeringa i prekrajanja izborne volje građa dešava još od izbora 2022. godine, a da takođe postoje indicije da ga je bilo i na izborima 2020. godine.

Obrazlaže da pre svega Tužilaštvo mora da pokrene postupak po ovom pitanju i ističe da važnost pokretanja postupka pre svega leži u tome što se trenutno nalazimo u velikoj krizi i da građani nemaju poverenja u sistem i izborni proces.

Erceg kaže da vlast trenutno „hvatanjem u koštac“ sa primenom njima prihvatljivijih preporuka ODIHR-a samo „pokušava da izmnaipuliše kako domaću, tako i stranu javnost“.

„Hvataju se u koštac sa preporukama koje su im prihvatljivije. Na taj način se ne dolazi do suštinskih problema“, kaže.

Erceg dodaje da težište odgovornosti jeste na vlasti i da su čnjinice sad već svima poznate, te da su nadležni organi dužni na to da reaguju.

„Ovakvo ponašanje vlasti samo potvrđuje kostataciju ODIHR da su izbrisane granice između partije i države“ zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari