Eskobar će od septembra umesto Palmera biti zadužen za Balkan? 1Foto: Beta/ Predsedništvo Srbije Dimitrije Goll (arhiva)

U diplomatskim krugovima u Vašingtonu se uveliko tvrdi da će već narednog meseca karijerni diplomata Gabrijel Eskobar zameniti “veterana” Metjua Palmera u takozvanom “evropskom birou” Stejt departmenta, saznaje Danas nezvanično.

Prema rečima našeg izvora, ta kadrovska promena dogodiće se ubrzo nakon što Karen Donfrid bude imenovana za pomoćnicu državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Tvrdi se da će Eskobar preuzeti Palmerovu  funkciju zamenika pomoćnika državnog sekretara, što bi značilo da će biti izabran i za novog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan, odnosno da će se “na spisku” njegovih zaduženja naći i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Izvor Danasa kaže da je Gabrijel Eskobar, inače zamenik ambasadora SAD u Srbiji, izuzetan poznavalac Balkana, kao i da “slovi za nepristrasnog diplomatu”.

Naš list je, podsetimo, nedavno pisao da je i Eskobar “u trci za Palmerovog naslednika”.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, Gabrijel Eskobar je imenovan za zamenika ambasadora u Beogradu u avgustu 2019, gde je obavljao dužnosti otpravnika poslova do dolaska ambasadora Entonija Godfrija.  Prethodno je kao viši savetnik ambasadora bio zadužen za sektor za ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Bagdadu, gde je tokom većine mandata obavljao funkciju zamenika ambasadora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari