Eskobar i Lajčak će pokušati da ubede Vučića da se sastane sa Kurtijem pre izbora 1foto twitter

Revolucionarno novih poruka neće biti, osim ponavljanja zahteva za obnovu dijaloga Beograda i Prištine koga faktički nema. Drugo će biti pokušaj da ubede predsednika Aleksandra Vučića da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Briselu pre izbora u Srbiji, tokom februara ili početkom marta – kaže za Danas dobro obavešteni izvor iz diplomatskih krugova, koji komentariše posetu specijalnog izaslanka SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog, koji posle Prištine borave u Beogradu.

Prema rečima našeg izvora, dvojica izaslanika će pokušati da formiraju mehanizam koji je predviđen Briselskim sporazumom, a koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

– Ima taj novi momenat koji je više vezan za američkog izaslanika Eskobara. To je vezano za sankcije političarima i poslovnim ljudima sa severa Kosova, koji su okosnica Srpske liste. Dakle, oko toga se mora postići dogovor: da li oni učestvuju ili ne učestvuju na izborima. Mislim da će preporuka biti da njih više nema na izborima, ni na listama u Srbiji, a pogotovo ako dođe do vanrednih izbora na Kosovu – navodi naš izvor.

On podseća da je Gabrijel Eskobar u poseti pre svega kao predstavnik za Zapadni Balakan, te da uprkos tome što je Kosovo glavna tema, kao i pitanje Srpske liste i Zajednice srpskih opština, isto je tako važno i moguće pitanje političkih posledica u samoj Srbiji i eventualno odmeravanje da li i kada nastaviti sa procesom sankcionisanja.

– Sve u svemu, mislim da će poruka biti da se od Vučića i organa u Srbiji očekuje da rade svoj posao i po pitanju već izrečenih sankcija, ali i eventualno drugih, a da će američka strana onda sačekati, da ne bi uticala ili prejudicirala izbore sa eventualno novim sankcijama – smatra naš izvor.

Podsetimo, planirano je da Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, posle trodnevne posete Kosovu, juče stignu u Beograd, gde će se, prvo odvojeno, a potom na trilateranom sastanku, u Vili Mir sresti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Izaslanici Eskobar i Lajčak susreli su se u Prištini sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Kako su izvestili agencija Beta i televizija N1, specijalni izaslanik SAD Eskobar izjavio je posle sastanka sa premijerom Kurtijem da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari