Eskobar: Otvoreni Balkan test da li će Vučić priznati međunarodne granice sa Kosovom i RS 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da će Otvoreni Balkan biti test za predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu inicijative, da priznaje dokumenta njene Vlade, te da će države u okviru inicijative morati medjusobno da priznaju granice.

„Razlika izmedju zajednice za slobodnu trgovinu i zone slobodnog krijumčarenja je u kontroli granica. To znači da će morati da se priznaju granice između Srbije i Republike Srpske i Srbije i Kosova, kao međunarodne granice. Ima prilike da region napreduje, da se malo zaleči kroz Otvoreni Balkan ako se pravilno sprovede“, rekao je on u razgovoru koji je organizovao Atlantik konsil (Atlantic Council).

On je istakao da SAD podržavaju Otvoreni Balkan, jer će region biti snažniji, atraktivniji, dinamičniji, ako se integriše.

„Biće lider u obnovljivoj energiji, energetici, transportu, čak i u turizmu. Sve što spaja države i smanjuje trgovinske barijere treba podržati. Otvoreni Balkan podržavamo pod uslovom da je otvoren za sve. Jedan od izazova je punopravno članstvo Kosova. Treba da testiramo posvećenost predsednika Vučića da prihvati Kosovo kao punopravnu članicu i da prizna dokumenta koja izdaje Vlada Kosova“, rekao je Eskobar.

On je dodao da SAD „konstantno i često“ razgovaraju sa državama koje ne priznaju Kosovo.

„Kosovo je nezavisna, suverena država. Pitanje nije vezano za status nego za priznavanje takvog statusa. Postoji pritisak, pre svega ekonomski, jer ne mogu da ulažu u region, ako sve učesnike ne posmatraju jednako“, rekao je Eskobar i dodao da veruje da će sporazum dve strane otvoriti prostor za više priznavanja.

Istakao je da Srbi i Albanci treba da pokažu zrelost i pronadju način da mirno žive i saradjuju, te da su multietničke demokratije budućnost regiona. Ocenio je da je region upravo bogat i kulturno živopisan zbog svoje raznolikosti, a SAD, rekao je, imaju dobre odnose sa svim državama, ali da one medjusobno moraju dobro da se slažu.

Kosovu i Srbiji, istakao je, potrebni su stabilni i mirni odnosi.

„Odatle moramo da krenemo, a onda da oformimo strukturu koja će izgraditi poverenje izmedju dve zemlje, pa da radimo na prepoznavanju činjenice da su oni dve populacije sa dve različite aspiracije. Ako ste Srbin koji veruje da je Kosovo deo Srbije niko drugi u Evropi neće verovati u to takodje. U jednom trenutku kad Srbija udje u EU morate da u miru shvatite realnost da Kosovo nije više deo Srbije. To ne znači da Srbija i Kosovo ne mogu da imaju produktivne i konstruktivne i mirne odnose. To će se dogoditi, Srbija i Kosovo će imati mirne odnose i region će prosperirati. Ljudi samo moraju to da razumeju“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari