Gabrijel Eskobarfoto FoNet Milica Vučković

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas u Prištini, nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, da se nada dobrim vestima iz Ohrida.

Eskobar je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da očekuje produktivan sastanak u Ohridu.

„Mi želimo da pružimo punu podršku svakom ishodu koji donosi mir regionu i povećava mogućnosti saradnje Srbije i Kosova, te omogućava celom regionu da postane punopravni član evroatlantske zajednice“, rekao je on.

Eskobar kaže da SAD smatraju da evropski predlog nudi ogromne prilike za uspostavljanje mirnih, održivih i produktivnih odnosa „dve važne zemlje u regionu“.

Kao najveći podržavaoci Kosova u svetu, SAD su, prema njegovim rečima, osigurale da rešenje bude dobro i za Kosovo.

„Očekujemo pozitivan ishod sastanka u Ohridu. Veoma sam optimističan da će doći do mirnog rešenja između Kosova i Srbije. Nadam se da ćemo imati dobre vesti posle subote“, rekao je Eskobar.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani navela je da Kosovo u Ohrid ide sa stavom da je evropski predlog „pravedan, stabilan i sveobuhvatani sporazum u kojem nas tretiraju kao dve ravnopravne države“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona je ocenila da je taj predlog jedini način da se obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

„Moje očekivanje kao predsednice Kosova jeste da će sporazum doneti konkretne opipljive rezultate za Kosovo. Samim tim, obezbediće integraciju Kosova u evroatlantske institucije, obezbediće sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice u institucije Republike. To će rezultirati efektivnim rasformiranjem svih nelegalnih struktura Srbije (na Kosovu)“, rekla je Osmani.

Ona je izrazila uverenje da evropski predlog sadrži važne principe međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, „koji će otvoriti put ka međusobnom priznanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari