Posle Beograda Gabrijel Eskobar danas u Prištini: Sastanci sa Osmani, Konjufcom i Kurtijem 1Foto FoNet Milica Vučković

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar danas će se sastati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, prenosi Reporteri.

Sastanka Eskobara i Osmani zakazan je za devet časova, nakon čega će biti održana konferencija za medije.

Nakon sastanka sa Osmani, američki izaslanik će se uputiti ka Skupštini Kosova, gde će ga dočekati predsednik Skupštine Glauk Konjufca.

Sastanak Eskobara i Konjufce zakazan je za 10.20 časova.

Eskobar će svoj boravak u Prištini završiti sastankom sa premijerom Aljbinom Kurtijem u 11 časova.

Gabrijel Eskobar se tokom jučerašnjeg dana sastao sa poslanicima DPK i DSK.

Eskobar se u četvrtak uveče, prema navodima prištinskih medija, u rezidenciji američkog ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera, sastao sa predstavnicima opozicije na Kosovu.

Tom sastanku prisustvovali su predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići i Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžaku i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini.

Posle sastanka oglasio se samo Đini koji je za Klan Kosova rekao da je tema sastanka bio evropski sporazum i da je ponovio stav Alijanse da sporazum treba potpisati.

„To bi bilo pozitivno za Kosovo. Prema sadašnjem sporazumu, implicitno priznanje je njegov deo“, kazao je Đini.

Eskobar je u Prištinu stigao iz Beograda, gde je boravio samo dan nakon što je posetu srpskoj prestonici završio evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Njihove posete dolaze uoči najavljenog sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u subotu, 18. marta u Ohridu, gde će razgovarati o implementacionom aneksu Sporazuma sa čijim su se baznim delom usaglasili 27. februara u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari