Marinika TepićFoto: M.K./ATAImages

Gabrijel Eskobar je na sastanku sa opozicijom danas u Beogradu bio pozitivan. U ime Stranke slobode i pravde, insistirala sam na tome da budemo upoznati sa detaljima onoga što se dogovara, kada je reč o evropskom rešenju za Kosovo, kao i da o svim fazama budemo informisani a ne da o ishodu saznajemo sa sajta EU, recimo – kaže za Danas Marinika Tepić, potpredsednica SSP.

Kako dodaje, izaslanik SAD za Zapadni Balkan bio je apsolutno saglasan sa tim.

– Mi iz SSP smo insistirali i na tome da bi Srbija morala da ima čvrste garancije za ubrzan pristup EU. Mi smatramo da je potpuno realno da utvrđeni datum za punopravno članstvo bude 2030. godina – kaže Tepić.

Sagovornica Danasa dodaje da je njegova reakcija i na to bila apsolutno pozitivna.

– Razume se, Eskobar ima ogradu zbog toga što je on, ipak, američki izaslanik, a ne predstavnik Evropske unije. Ali, dao je punu podršku tome kao i inicijativi da se evropski izbori sprovedu pre u zemljama kandidatima za članstvo. I tu treba da se pomogne Srbiji, da se taj put ubrza, a ne tek kada se zatvore poglavlja, kako je inače predviđeno procedurom. Nego da se to uradi pre da bi se naprosto videlo da zaista jesmo deo Evrope, kao posmatrači – kaže Marinika Tepić.

Prema njenim rečima, Eskobar je izneo stav SAD, koji “Kosovo smatraju evropskom državom, državom koja treba da ima jednaka kao i sve druge”.

Upitana o razlici sastanka opozicije sa Eskobarom u odnosu na jučerašnji sastanak sa Miroslavom Lajčakom, evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine, Tepić je rekla da je američki izaslanik bio mnogo direktniji nego što je bio slučaj u razgovoru sa Lajčakom.

– Rekao je da će sugerisati evropskim partnerima upravo ono što je SSP sugerisao – da podrška i ubrzanje pridruživanja EU bude vidljivije, kao i neke konkretne mere kako bi Srbija i pre samog članstva bila tretirana kao država Unije, u nekim merama – navela je Marinika Tepić.

Svi smo bili saglasni da se ovim sporazumom sa Kosovom ne završava bilo kakva reforma ili postupanje Srbije, odnosno da ostaju prioriteti i kada je reč o vladavini prava, a naročito visoke korupcije.

– Podvukao je da je SAD svesna visoke korupcije, odnosno da poglavlja 23 i 24, vladavina prava i sloboda medija ostaju prioriteti kao što su bili i do sada. Istakao je da podrška sporazumu nije podrška Vučiću i da imamo još mnogo unutrašnjih pitanja reforme samog sistema koje su potrebne – zaključila je Marinika Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari