Eskobar poručio opoziciji da EU i SAD neće "žmuriti" na vladavinu prava i slobodu medija, nakon prihvatanja evropskog sporazuma 1Foto FoNet Milica Vučković

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, tražio je u razgovoru sa opozicionim predstavnicima danas u Beogradu, dva dana uoči sastanka predsednika Srbije i premijera Kosova, u Ohridu, saglasnost i podršku za evropski mirovni sporazum.

Kako saznajemo od pojedinih opozicionih predstavnika, koji su prisustvovali sastanku, Eskobar je naglasio da podrška evropskom predlogu ne znači istovremeno i podrška Srpskoj naprednoj stranci i predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću, već normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Za razliku od Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar je tražio našu podršku, rečeno je Danasu, nezvanično.

Takođe, Eskobar je u više navrata istakao da EU i SAD neće “žmuriti”, ili zapostaviti probleme uspostavljanja vladavine prava i slobode medija u Srbiji.

– Eskobar je rekao da razume sve naše zamerke o katastrofalnom stanju u vezi sa vladavinom prava, da oni od toga ne odustaju, da sve vrlo dobro znaju. Da im je jasno sve u vezi sa izrazitim stepenom korupcije, kao i da neće odustati od toga – saznajemo od naših sagovornika.

Ovaj evropski sporazum nije priznanje Kosova, naglašavao je Eskobar u više navrata, napominju oni, ističući da je reč o normalizaciji odnosa, kao i pokušaju da vlasti u Prištini administrativno kontrolišu celu teritoriju Kosova.

– Eskobar je isticao da se očekuje da se obezbedi ZSO u punoj meri u kojoj bi to značilo, kao i da bi to bilo dobro i za samo Kosovo – kažu naši sagovornici.

Na konstataciju da bi ZSO trebalo da bude osnovan po kriterijumima iz Briselskog sporazuma, Eskobar je odgovorio da bi trebalo da bude i više od toga.

– Veliki deo razgovora bio je posvećen evropskoj budućnosti regiona, ali predstavnici EU i SAD govore da to nema smisla. Kad završite sve, dobićete datum – zaključuju sagovornici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari