Eskobar: Predlog EU se ne bavi međusobnim priznanjem Srbije i Kosova, već normalizacijom odnosa 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je danas da se predlog Evropske unije, o kojem su u ponedeljak u Briselu razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, ne bavi međusobnim priznanjem Srbije i Kosova, već normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

Mi podržavamo taj sporazum, i verujemo da sve zemlje u regionu treba da se međusobno priznaju, rekao je Eskobar novinarima.

Eskobar je naveo da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu predstavlja mađunarodnu obavezu, što je zaključak Evropske unije i u skladu sa politikom SAD.

To je činjenica, potrebna da bi Kosovo napredovalo u procesu evropskih integracija. Kosovo je svesno da to mora da se uradi, izjavio je Eskobar.

Govorimo o nivou samouprave koji neće uticati na funkcionisanje Kosova, rekao je Eskobar, uz ocenu da “nema razloga za strah”.

Eskobar je izrazio uverenje da će odredbe iz predloga EU biti ostvarene, što bi bilo u korist Srbije, Kosova i transatlantske zajednice.

Postoje prepreke, ali i načini da se prevaziđu, izjavio je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari