Eskobar: Zajednica srpskih opština treba da se primeni i o tome mora da se razgovara 1Foto: Kabinet potpredsednika Vlade Crne Gore gov.me

Američki izaslanik za Zapadni Balkan i za dijalog Beograda i Prištine Gabrijel Eskobar izjavio je danas da se svi ranije postignuti sporazumi između Srbije i Kosova moraju sprovesti, uključujući Zajednicu srpskih opština, i da o tome treba da se razgovara na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija kasnije ovog meseca.

Eskobar je u razgovoru s novinarima rekao da se nada da će ovaj mesec otvoriti prilike za napredak u dijalogu Beograda i Prištine i to ne samo po pitanju nalaženja trajnog rešenja za registarske oznake, nego i u pogledu sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Zajednica, istakao je Eskobar, „ne bi trebalo da bude u suprotnosti sa Ustavom Kosova, ne bi trebalo da stvara probleme u funkcionalnosti Kosova i ne bi trebalo da bude država u državi“.

Eskobar je pozvao srpske i kosovske lidere da se uključe u konstruktivan dijalog koji je, kako je rekao ključ za budućnost Srbije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.