EU izmenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma 1Foto: Printscreen PermRep of Lithuania to the EU @LithuaniaInEU Iks

Ambasadori članica Evropske unije (EU) usvojili su jednoglasno dopune i izmene u poglavlju 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Ove izmene se odnose na obaveze za Srbiju koje proizilaze is sporazuma koji su s Kosovom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu.

Saglasnost je postignuta tokom sastanka ambasadora u ponedeljak kasno uveče.

U usaglašenom tekstu se između ostalog navodi da će unapređenje pregovora Srbije o pristupanju u EU biti vođeno napretkom Srbije u pripremama za pristupanje, „što će se posebno meriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira“.

U tekstu u koji RSE ima uvod takođe se ističe da Srbija treba da u potpunosti sprovodi svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023 godine.

„Sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru dijaloga uz podršku EU“, stoji u usaglašenom tekstu izmena poglavlja 35 u pregovaračkom okviru između Brisela i Beograda.

Nakon odobrenja ambasadora EU, Srbija će biti pismeno obaveštena o izmenama i dopunama pregovaračkog okvira.

Usvajanjem ove pozicije, obaveze Srbije iz Briselskog I Ohridskog sporazuma postaju sastavni deo pristupnog procesa Srbije u EU.

„Zajednički stav o poglavlju 35 za Srbiju je usvojen bez komentara. Predsedništvo je saopštilo da će se na Kosovu koristiti isti jezik“, naveo je za RSE jedan diplomatski izvor.

Pregovarački okvir EU je osnovni dokument na kojem se odvija proces pregovora o članstvu sa zemljom kandidatkinjom. Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu Srbije, obuhvata i odnose sa Kosovom.

Srbija se uz Crnu Goru smatra liderom u procesu pristupnih pregovora. Međutim Zbog toga što nije podržale sankcije EU protiv Rusije, Srbija nije otvorila nijedno poglavlje od 2021.

EU je uvek najavljivala da će obaveze Srbije i Kosova iz dogovora koji su postignuti u dijalogu biti sastavni deo evropskog puta za svaku zemlju.

Budući da Kosovo nema status kandidata, obaveze iz dijaloga će biti obuhvaćene u specijalnoj grupi za normalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari