EU: Očekujemo da će kosovske vlasti nastaviti da podržavaju Specijalni sud 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Portparolka Evropske unije (EU) za spoljnu i bezbednosnu politiku, Nabila Masrali izjavila je danas da Evropska unija očekuje da će kosovske vlasti nastaviti da se pridržavaju svoje posvećenosti vladavini zakona i mandatu Specijalizovanih veća i Kancelariji Specijalizovanog tužioca u Hagu.

Ona je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) upitana o predlogu predsednika Kosova Hašima Tačiija da Skupština Kosova ustavnim izmenama produži mandat Specijalnog suda, rekla da Kosovo treba da pridržava svih odredbi zakona i Ustava, koje jasno definišu mandat i rad Specijalizovanih veća i Kancelarije Specijalizovanog tužioca.

Amandman iz avgusta 2015. godine, na osnovu kojeg je formiran Specijalni sud, navodi da će mandat Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva trajati u periodu od pet godina, osim ako se obaveštenje o prestanku mandata vrši ranije, u skladu sa Zakonom o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU.

Sledeći paragraf ističe da u odsustvu obaveštenja o prestanku mandata, mandat će se nastaviti do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno u skladu sa istim zakonom, i u konsultaciji sa Vladom.

Međutim u vezi sa ovim predlogom predsednika Kosova među pravnim stručnjacima na Kosovu ima različitih mišljenja.

Jedni smatraju da po ustaljenoj proceduri predlog amandmana predsednika treba da ide na Ustavni sud Kosova, koji treba da oceni predlog amandmana, i da posle toga ide na razmatranje i usvajanje u Skupštini Kosova.

Sa druge strane, poznavaoci ustavnog prava smatraju da o tome treba da se izjasni Ustavna komora Specijalnog suda.

To zasnivaju na činjenici da je razmenom pisama između Kosova i Evropske unije, Kosovo prenelo suverenitet na međunarodnu organizacija koja se zove EU, te da prema tome nastavak mandata zavisi od mišljenja Ustavne komore Specijalnog suda, koja će oceniti ustavnost amandmana kosovskog predsednika.

Inače u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma izmedju Kosova i misije EU za vladavinu prava na Kosovu, se ističe da će se rad ove institucije „nastaviti sve do trenutka kada Kosovo dobije obaveštenje od Saveta Evropske unije da je istraga završena, i da su sve procedure sudskog veća koje proizilaze iz tih istraga okončane“.

U Tačijevom predlogu za izmenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat zameni sa time da će mandat trajati „do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske Unije, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova“.

Specijalni sud u Hagu istražuje navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjene nad etničkim Albancima, političkim rivalima i manjinama od januara 1998. godine do decembra 2000. godine, a koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari