EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok pokrenuo je danas Program Evropske unije na Kosovu za reformu pravosudnog sektora u vrednosti od sedam miliona evra.

Kako je saopšteno iz EU na Kosovu, projekat će se sprovoditi do januara 2024, i deo je programa od 50 miliona evra sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć za vladavinu prava na Kosovu.

Projekat će raditi sa Ministarstvom pravde, Sudskim i Tužilačkim savetom Kosova, Akademijom pravde i sa drugim ključnim akterima u tom sektoru. Glavni fokus se stavlja na unaprejenje koordinacije u pravosudnom sektoru i davanje podrške primeni strategije u sektoru vladavine prava.

Program ima za cilj reformu pravosudnog sistema Kosova u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima i Stategijom za reformu pravosudnog sistema na Kosovu, koja je u javnoj raspravi.

Pomoći će institucijama oko konsolidacije pravnog i institucionalnog okvira, jačanja nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti, profesionalizma, kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti pravosuđa, kao i oko unapređenja pristupa pravdi za sve građane, posebno žene i grupe u nepovoljnom ili marginalizovanom položaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari