EU: Sudski proces protiv poslanika Srpske liste protivan Briselskom sporazumu 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropska unija je danas saopštila da je sudski proces protiv poslanika Srpske liste u parlamentu Kosova Ivana Todosijevića protivan Briselskom sporazumu.

U izjavi dostavljenoj agenciji Beta, portparol Evropske komisije Peter Stano naveo je da je EU upoznata sa odlukom Apelacionog suda Kosova u procesu protiv Todosijevića i da podseća da je Briselski sporazum iz 2013. godine, postignut u dijalogu Kosova i Srbije, i dalje na snazi.

„Ovaj sporazum, između ostalog, predviđa da će ‘Apelacioni sud u Prištini formirati veće u kojem će većinu sudija činiti kosovski Srbi, sa nadležnošću za sve kosovske opštine sa većinskim srpskim stanovništvom’. U ovom konkretnom slučaju, to nije ispoštovano“, naveo je Stano.

On je dodao da je Briselski sporazum kamen temeljac u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da „ne sme da bude podrivan“.

„EU očekuje da će dve strane poštovati i u potpunosti primeniti sve sporazume postignute u briselskom dijalogu. Takođe očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o međusobnoj normalizaciji odnosa“, naveo je Stano.

Naveo je i da EU „snažno ističe da je svako negiranje ili revizionizam u vezi sa događajima iz vremena sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina prošlog veka u suprotnosti sa vrednostima Evropske unije i projektom integracije Zapadnog Balkana u EU“.

„Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i da rade na iskrenoj i verodostojnoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa“, napisao je Stano.

Apelacioni sud Kosova odbio je danas kao neosnovanu žalbu na presudu Osnovnog suda u Prištini od 5. decembra 2019. godine, kojom je Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog negiranja da je u Račku počinjen masakr nad albanskim civilima.

U martu 2019. godine, na obeležavanju 20. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije, Todosijević je u Zvečanu rekao da je „povod za agresiju bila takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i prvostepenu presudu Todosijeviću nazvao zastrašujućom, poručivši da i on za Račak tvrdi da je „fabrikovan zločin“, danas je takođe rekao da je poslanik Srpske liste osuđen „samo zato što je rekao istinu o Račku, istinu o svemu što se zbivalo srpskom narodu“.

Vučić je danas pozvao EU da „Albancima u Prištini kaže da moraju da se pridržavaju onog što su potpisali i prihvatili“, navodeći da je pravosnažnom presudom Todosijeviću „brutalno i grubo“ prekršeno pravo i Briselski sporazum.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “EU: Sudski proces protiv poslanika Srpske liste protivan Briselskom sporazumu”

  1. Srpske sudije da sude u delu K.Mitrovice,gde su Srbi vecina?Glupost.Barem za ovakav prekrsaj.Nikada oni to nece osuditi.Zato Bravo za Apelacioni sud Kosova!

  2. Eto tako napokon saznasmo barem jednu tacku iz tajnog Briselskog sporazuma koga Vucic i Dacic kriju kao zmija noge. A ostale tacke sporazuma ostaju i dalje u mraku fijoka pod velom „izmedju ostalog “ !

  3. EU ocekuje od obe strane postovanje i pridrzavanje Briselskog dogovora….sta je nasa strana prekrsila,licemerno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.