Euleks: Na Kosovo stigla Rezervna specijalizovana policijska jedinica Euleksa 1Foto: N1 (arhiva)

Misija Evropske unije (Euleks) saopštila je danas da je Rezervna specijalizovana policijska jedinica (RSPJ) koju čine 23 žandarma – italijanski karabinjeri i pripadnici Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR), iskrcana na Kosovu kako bi ojačala kapacitete postojeće specijalizovane Policijska jedinica Euleksa.

Kako se navodi u saopštenju, RSPJ je rasporedjen na Kosovu kao odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu i da bolje podrži kosovske kolege, ako to bude potrebno i ukoliko je neophodno.

„Redovna Euleksova RSPJ koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, stacionirana je u Mitrovici i drugi je bezbednosni odgovor na Kosovu, što je sastavni deo trostepenog mehanizma bezbednosnih odgovora, gde je Policija Kosova prvo obezbeđenje. EULEKS je drugi, a NATO/KFOR treći“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, RSPJ trenutno čine 23 žandarma iz redova italijanskih karabinjera i nalazi se u kompleksu podrške Euleksa u Kosovu Polju.

Ona je pod komandom Euleksa i podržaće Misiju u ispunjavanju njenih zadataka, uključujući i one kao drugi bezbednosni odgovor na Kosovu ako bude potrebno, navodi se u saopštenju.

Euleks je naveo i da je „bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu njihov glavni prioritet, i da iskrcavanje rezervne specijalizovane policijske jedinice pokazuje odlučnost EULEKS-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti njegovog stanovništva“.

Kako je saopšteno, to je drugi put da je RSPJ sleteo na Kosovo – u martu 2022, Euleks je privremeno pojačao svoju RSPJ rezervnom jedinicom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske i oni su napustili Kosovo 18. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari