Evroparlamentarci: Odgovornost Vlade i Skupštine 1Foto: Bojan Cvejić

Vlada, parlament i nadležni organi odgovorni su za sprovođenje trenutno aktuelnog pravnog okvira kako bi se obezbedili fer izborni uslovi za političke stranke, istakli su evropski posrednici u međustranačkom dijalogu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta, fokus dvodnevnog dijaloga je bio na pronalaženju konsenzualnih rešenja za ostvarivanje pravičnog pristupa medijima i integriteta izbornog procesa.

Ta rešenja, dodaje se, treba da budu u skladu sa dva osnovna načela: ne bi trebalo da budu u suprotnosti sa postojećim pravnim okvirom i trebalo bi da budu u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR-a iz prethodnih izbornih ciklusa, izveštajima Evropske komisije o napretku zemlje i godišnjim rezolucijama Evropskog parlamernta.

Evropski posrednici su pozvali sve emitere u Srbiji da se strogo pridržavaju najviših standarda uravnoteženog i objektivnog izveštavanja u skladu sa zakonom, a tokom dijaloga se govorilo i o zloupotrebama javnog položaja od strane javnih funkcionera u predizbornom periodu.

Ističe se da su posrednici, između ostalog, postigli dogovor o uspostavljanju privremenog nadzornog tela koje bi se sastojalo od 12 članova, od kojih bi šest bilo na predlog REM, a preostalih šest iz redova celokupne opozicije koje bi predložio predsednik Narodne skupštine, nakon konsultacija sa posrednicima.

To telo će, između ostalog, pratiti rad medija, RTS-a, RTV-a i privatnih nacionalnih emitera i obaveštavaće javnost o svojim nalazima, navodi se u saopštenju.

Prema predlogu, REM će usvojiti obavezujući pravilnik za Javni medijski servis (RTS i RTV) u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR radi boljeg regulisanja izborne kampanje, kao i odgovarajuće preporuke za privatne emitere.

Posrednici su, takođe, dogovorili da se stalnom sastavu Republičke izborne komisije privremeno doda šest članova iz reda celokupne opozicije, kako bi se povećalo poverenje u izborni proces.

Evroparlamentarci su istakli hitnost izmene finansiranja troškova izborne kampanje iz budžeta, kako bi se obezbedila ravnopravnija raspodela finansijskih sredstava među podnosiocima izbornih lista, a istakli su važnu ulogu nacionalnih manjina i potrebu da se unaprede uslovi za njihovo učešće u izbornom procesu.

Pravovremeno sprovođenje predloženih rešenja od suštinske je važnosti za ostvarivanje inkluzivnijeg izbornog procesa, a sve uključene institucije, političke stranke i platforme obavezuju se da će sprovoditi ove zaključke u dobroj veri, stoji u zajedničkom saopštenju.

Evropski posrednici su pozvali vlasti u Srbiji da pozovu OEBS/ODIHR i Evropski parlament da pošalju posmatračke misije koje bi posmatrale izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari