Evropska komesarka: Nužno da EU sarađuje se balkanskim zemljama u suzbijanju nelegalne migracije, Zapadni Balkan da uskladi politiku viza sa EU 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska komesarka Ilva Johanson apelovala je danas na dvodnevnoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova zemalja Praškog procesa o migraciji u Pragu, da je nužno da EU sarađuje se balkanskim zemljama u suzbijanju nelegalne migracije i da zemlje Zapadnog Balkana usklade sa Unijom svoju politiku viza.

Evropska komisija odredila je osnovne stubove na kojima želimo da sarađujemo sa zemljama Zapadnog Balkana, a važno je uskladiti politiku viza, personalna podrška Fronteksu u zemljama Zapadnog Balkana, sistem vraćanja migranata kao i intenzivirati suzbijanje krijumčara ljudi, navela je Johanson na konferenciji za novinare.

Evrokomesarka je nakon prvog dana dvodnevne ministarske konferencije kazala takođe da je jedan od prioriteta koncentrisati se i na manjkavosti politike azila u zemljama poput Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski obećao je da je njegova zemlja spremna da sarađuje u suzbijanju i sprečavanju nelegalne migracije i sistemu vraćanja migranata iz trećih zemalja.

U okviru te saradnje u sredu će Ilva Johanson potpisati sa predstavnicima Severne Makedonije sporazum o saradnji sa evropskom agencijom granične i obalske straže Fronteks.

Ministri zemalja EU, Zapadnog Balkana, Istočnog partnerstva, Turske i zemalja Centralne Azije, prostora koji obuhvata Praški proces, usvojili su danas deklaraciju u kojoj su podržali između ostalog osnivanje migracijskih informativnih centara u zemljama iz kojih dolaze ljudi koji nelegalno pokušavaju da pređu evropske granice da informišu kakvi sve rizici ih čekaju.

„Ukoliko želimo da učinimo nešto protiv sadašnjeg porasta migracije moramo da rešavamo pre svega spoljašnju granicu EU i da tesno sarađujemo sa zemljama porekla i tranzicije“, kazao je na konferenciji Praškog procesa češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan.

Češki ministar na konferenciji za novinare ocenio je da je Evropa uspela da izađe na kraj sa izbegličkom i humanitarnom krizom izazvanom napadom Rusije na Ukrajinu.

Evrokomesarka Ilva Johanson dodala je da je u zemljama EU trenutno 4,3 miliona ratnih izbeglica iz Ukrajine a da će EU i dalje održavati jedinstvo u koracima i merama prema Rusiji.

Na ovu konferenciju oko 50 zemalja Praškog procesa zbog agresije na Ukrajinu nisu pozvane Belorusija i Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari