Evropski parlament protivteža Sorošu 1Foto: Olivier Hoslet/EPA

Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon izjavio je da mu je plan da uoči izbora za Evropski parlament ujedini ekstremnu evropsku desnicu i da bude protivteža Džordžu Sorošu.

On je za „Dejli bist“ rekao da planira da u Briselu osnuje fondaciju koja bi se zvala „Pokret“, a osnovni cilj bi joj bio da podržava desničarske, antiestablišment grupacije koje se bore da uđu u Evropski parlament.

Svi se slažu da će izbori za Evropski parlament naredne godine biti veoma značajni i da će to širom kontinenta biti prvo stvarno sučeljavanje populizma i zabava u Davosu, rekao je Benon.

Njegova ambicija je da se suprotstavi uticaju Soroševog Otvorenog društva, za čije delovanje su od 1984. godine, kada je osnovano, potrošene 32 milijarde dolara.

Benon je rekao da je prošle sedmice, u toku Trampove posete Evropi, imao niz izuzetno uspešnih sastanaka, zbog čega je odlučio da odmah krene u realizaciju projekta.

Ono što će se desiti i što će vladati je desničarski populistički nacionalizam. Postojaće nacionalne države sa sopstevnim identitetom i svojim granicama, rekao je Benon.

Ideju da pokrene taj projekat dobio je kada ga je Mari Lepen pozvala da prisustvuje skupu njenog Nacionalnog fronta.

Vi se borite za svoju zemlji i zbog toga vam kažu da ste rasisti, ali prošlo je vreme kada su takve uvrede prolazile. Svakog dana mi postajemo sve jači, a oni sve slabiji. Neka vas nazivaju rasistima, ksenofobima i kako god hoće, shvatite to kao priznanje, rekao je Benon na tom skupu.

On je objasnio da će fondacija koju će osnovati služiti kao centralni izvor za sva istraživanja i pružanje pomoći za prenošenje poruka biračima širom Evrope, a biće angažovani stručnjaci raznih profila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari