Evropski sud pravde odbacio tvrdnju Španije da se Kosovo ne može smatrati "trećom zemljom" 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Sud pravde Evropske unije odbacio je danas tvrdnju Španije da se Kosovo ne može smatrati „trećom zemljom“ i da treba otkazati njegovo učešće u Telu evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC).

Kako je objavio portal prištinskog lista Koha.net, u odluci objavljenoj danas poništena je odluka Evropske komisije da dozvoli učešće Regulatornom organu za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (REPUK) u BEREC-u, ali zbog proceduralnih, a ne političkih pitanja.

„Kosovo je dobilo prostor za učešće legalnim putem, putem direktnog sporazuma sa BEREC-om, bez uključivanja Evropske komisije“, navodi portal.

BEREC, koji je osnovan 2009. godine, sastoji se od odbora evropskih regulatora za elektronske komunikacije, i služi kao forum za međusobnu saradnju regulatora, kao i za njihovu saradnju sa Evropskom komisijom, i ima važnu ulogu u okviru aplikacije za članstvo u EU.

Kosovo je počelo da učestvuje u njenom radu od 2019. godine, nakon odluke Evropske komisije za učešće regulatora šest zemalja Zapadnog Balkana, a Španija se žalila na odluku Evropske komisije tvrdeći da „Kosovo nije treća zemlja“.

Medjunarodni sud pravde je ocenio kako se Kosovo smatra trećom zemljom, ali problemi su bili u verzijama prevedenim na nekoliko jezika koje ne prave razliku između „treće zemlje“ i „treće države“, a Evropski sud je pomenio i odluku Međunarodnog suda pravde da se Kosovo može smatrati „trećom zemljom“, čak i u BEREC regulatoru.

Sud je odlučio da učešće Kosova važi do sporazuma sa BEREC-om, za koji je dao rok od šest meseci.

REPUK je rekao da nije isključen iz BEREC-a i da je putem medija informisana o odluci kojom se Kosovu dozvoljava učešće u BEREC-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari