EWB: Zemlje Zapadnog Balkana biće pozvane na prvi samit Evropske političke zajednice u Pragu 1foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Zemlje Zapadnog Balkana biće pozvane na prvi samit Evropske političke zajednice u oktobru, piše portal European Western balkans.

Kako prenosi EWB briselski Euractiv, samit će biti održan u Pragu u Češkoj koja predsedava Evropskom unijom.

Prošle nedelje Makron je saopštio da je ideja da se forum Evropske političke zajednce sastaje svakih šest meseci.

Glavni cilj samita biće vođenje “političke diskusije o strateškim pitanjima od zajedničkog interesa za evropski kontinent”.

Izvor Euractiva precizirao je da će uskoro biti poslate pozivnice državama regiona ali i Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, Turskoj, Jermeniji i Azerbejdžanu.

Podsećamo, ideju o kreiranju Evropske političke zajednice lansirao je u maju francuski predsednik Emanuel Makron, kako bi se obezbedila platforma za politički dijalog i saradnju, uključujući i zemlje koje teže da pristupe EU ali i one koje su već decenijama van bloka.

Makron je tokom završne konferencije o budućnosti Evrope govoreći o Ukrajini, u kontekstu podnete kandidature za članstvo, rekao da je proces proširenja takav da bi mogao da potraje godinama čak i decenijama.

Stav Makrona je da uzimajući u obzir nivo trenutne integracije i ambicija Evropske unije, za članstvo ne može biti prečica.

Ali rečeno je i da novi geopolitički kontekst stvara potrebu da Evropa bude ujedinjena i stabilna, a da pri tom “bliskost unutar EU ne bude krhka”.

“MIslim da bih ovo o čemu govorim kvalifikovao kao Evropsku političku zajednicu. Ova nova organizacija omogućila bi evropskim državama koje se pridržavaju svih naših vrednosti da pronađu novi prostor za bezbednosnu, političku, energetsku i infrastrukturnu saradnju, gde bi ljudi cirkulisali, posebno mladi”, rekao je francuski predsednik.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Makron je poručio da bi proces pristupanja država regiona EU trebalo nastaviti kao i da je “usmerenje ovih država prema EU jasno”.

Briselski Euractiv piše da nije malo onih koji su zabrinuti da bi Evropska politička zajednica mogla da postane alternativa za porširenje EU, “prema čemu je Francuska bila skeptična pre nego što je ruska invazija na Ukrajinu dala procesu novi zamah”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari