Fabrici: Za otvaranje novih poglavlja potrebne reforme u Srbiji 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da ne vidi razlog zašto Srbija u 2021. godini ne bi otvorila nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ukoliko sprovede preporuke iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2020. godinu.

„Mišljenje Saveta EU u 2020. je bilo da Srbijsa nije postigla dovoljan napredak u glavnim oblastima kao što je vladavina prava – poput pravosuđa, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja – za otvaranje novih poglavlja, i da je potrebno ubrzavanje i produbljivanje reformi“, kazao je Fabrici u intervjuu za „Blic“.

Fabrici je istakao da je ponosan na ono što je EU uradila za Srbiju u vreme pandemije korona virusa i da su činjenice i brojke „na njihovoj strani“.

„Još u martu smo odmah usmerili 93 miliona evra za ekonomsku pomoć i više od 15 miliona posobeno za potrebe zdravstvenog sistema. Zahvaljujući tim sredstvima smo donirali Srbiji milione jedinica lične zaštitne opreme, 140 trijažnih kontejnera, respiratore, koncentratore kiseonika, 32 potpuno opreljemna saniteta i specijalna vozila za dekontaminaciju, a dodatnih 200 srpskih zdravstvenih radnika je zaposleno od jula sredstvima EU“, podsetio je Fabrici.

Rekao je da je 30. decembra 2020. godine potpisan dodatan paket bespovratne pomoći za zdravstvo od 2,6 miliona evra, kako bi Srbija imala bezbedan i blagovremen „hladni lanac“ za administriranje vakcina.

Odobreno je tada i 70 miliona evra za regionalne IPA fondove, od čega će Srbija dobiti veliki deo, kao pomoć za obezbeđivanje vakcina protiv korona virusa na Zapadnom Balkanu, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari