Fajon, Flekenštajn i Kukan: Međupartijski dijalog je dobrovoljan proces 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Žalimo zbog stava određenih političkih partija u Srbiji koje ne žele da učestvuju u razgovorima sa evropskim institucijama, a posebno sa Evropskim parlamentom (EP), istakli su posrednici EP u međupartijskom dijalogu Tanja Fajon, Knut Flekenštajn i Eduard Kukan u zajedničkom saopštenju, u kome ističu da je dijalog „dobrovoljan proces“.

Fajon, Flekenštajn i Kukan navode i da ih je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić obavestio da organizuje odvojene konsultacije sa političkim strankama koje ne žele da učestvuju na sastancima koji uključuju interakciju sa evropskim institucijama, a posebno sa Evropskim parlamentom, kao i da je „otvoreno kako će se rezultati tih konsultacija odnositi na stvarni međupartijski dijalog“.

„Od početka druge faze ovog procesa bilo je jasno da određene političke stranke u Srbiji, koje se protive evropskom putu zemlje, ne žele da učestvuju u razgovorima sa evropskim institucijama, a posebno sa Evropskim parlamentom“, poručili su predstavnici EP.

Dodali su da žale zbog takvog stava, ali naglašavaju da je međupartijski dijalog dobrovoljan proces, zasnovan na posvećenosti, volji i sposobnosti učesnika da postignu konsenzus u cilju poboljšanja političke klime uoči sledećih izbora.

Naveli su i da je sledeći zajednički sastanak sa Dačićem predviđen za 7. maj, kada očekuju da će od njega dobiti informacije o nastavku dijaloga.

„Dobrodošli su svi konstruktivni i realni predlozi čiji je cilj unapređenje demokratske kulture među političkim strankama i poboljšanje trenutne situacije s obzirom na evropski put Srbije“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Podsetimo, prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima između predstavnika vlasti i dela opozicije koji odbija posredovanje Evropskog parlamenta, održan je danas u prisustvu Aleksandra Vučića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari