Farmerke ministra Nedimovića nepoštovanje Srbije prema Crnoj Gori 1Foto: Instagram Zdravko Krivokapic

Doček premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koga je prilikom sletanja u prvu zvaničnu posetu Beogradu sačekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u farmerkama i bez kravate, pred špalirom Garde Vojske Srbije, jeste diplomatski propust Vlade Srbije, i pored izvinjenja premijerke Brnabić, ostaje utisak dela javnosti da je ovo bila namerna poruka nepoštovanja upućena Crnoj Gori. 

Da li zbog ranijih zategnutih odnosa između dve države, ili zbog toga što je Krivokapić, po sletanju u Beograd poželeo da prvo oda poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću ostaje nepoznato, ali javnost je saglasna da Srbija gosta nije dočekala “kako dolikuje”.

Kritike na račun ovakvog dočeka mogle su se čuti u Crnoj Gori i od strane vlasti i od strane opozicije, kao i u kritički nastrojenom delu srpske javnosti.

“Sramota za Srbiju” i “nepoštovanje gosta, ali i Garde” sopstvene zemlje – bili su većinski utisci i komentari na društvenim mrežama.

Krivokapić je prokomentarisao doček koji mu je upriličen u pomirljivom tonu, ističući da se „nije obazirao na to ko kako izgleda“ iako zna da „možda to u diplomatskom smislu može da predstavlja određenu poruku. Ali upravo njegove reči i srdačna dobrodošlica više govori od toga da li je on bio u farmerkama ili nije“, rekao je Krivokapić o stajlingu domaćina.

On je to izjavio na konferenciji za novinare nakon što se tokom drugog dana posete sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, zatim i premijerkom Srbije Anom Brnabić, koja mu je upriličila svečani doček u Palati Srbija.

Po završetku sastanaka dvoje premijera obratili su se javnosti pri čemu je Brnabić odgovorila na pitanja novinara i o diplomatskom propustu pri dočeku.

Ona se izvinila gostu, opravdala propust svojom greškom što je poslala ministra Nedimovića, koji je i potpredsednik Vlade, kao zamenu za šefa srpske diplomatije Nikoku Selakovića koji se zadržao duže u Atini. Brnabić je podsetila i da lično nije mogla da dođe zbog obaveza oko predstavljanja rezultata rada godinu dana rada Vlade Srbije i istakla da propust u “dres kodu” ministra Nedimovića “nije izraz nepoštovanja Crnoj Gori” već izraz ličnog stajlinga pomenutog ministra.

Pešić: Nedopustivo da premijerka ne dođe i pošalje nekog u dronjavim farmerkama

Potpuno je evidentno da je bila namera Srbije da ponizi Cenu Goru, smatra bivša ambasadorka Srbije u Meksiku Vesna Pešić, dodajući i da premijera nije smeo da sačeka potpredsednik Vlade već doček mora biti na istom nivou.

– Nedopustivo je da premijerka ne dođe i pošalje nekog u dronjavim farmerkama. Jasno je šta su hteli da pokažu. Velika je tragedija u tome što mešanje naše politike i Vučića, sa uznemirenjem našeg komšiluka, objašnjava zašto smo siromašni i nikada nećemo napraviti nijedan korak unapred dok god budemo uništavali odnose sa svojim susedima – ističe Pešić.

Ovakvim gestom najviše je ponižena Srbija, zaključuje Pešić dodajući da “svako ko ima imalo mozga vidi kakav je to prostakluk”.

Ona naglašava i da je najbolji odgovor Krivokapića na takav propust bilo to što je položio venac na spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću.

– Ta njegova poruka je bila velelepna. On je pokazao ko je bio jedini ko je tu vredeo i odgovorio na prostakluk time što je postavio venac na Đinđićev grob – ukazuje Pešić.

Izneveren diplomatski bonton

Kulturolog Ratko Božović takođe smatra da je “izneveren diplomatski bonoton” i dodaje da, čak i da nije bilo namere da se pošalje negativna poruka od strane Srbije, pokazalo se da naša vlast nije vodila dovoljno računa o odnosima sa susedskom zemljom.

– To je gotovo metafora odnosa Srbije prema Crnoj Gori, baš zbog toga što su odnosi, ne naročito dobri, posebno sada je trebalo pažljivo odmeriti tu komunikaciju i taj doček. U diplomatiji je važna forma i bonton. Čak i da nije namerno, prosto to izgleda da poseta nije bila toliko važna da Srbija tome pokloni pažnju. Ni ministar nije toliko neupućen da tako dočeka gosta i tako izađe pred Gardu svoje zemlje – navodi Božović.

On smatra da će vlast koristiti ovaj događaj i da “prvi čovek” države odnosno Aleksandar Vučić, koji je dočekao gosta posle diplomatskog gafa, bude prikazan u najboljem svetlu.

Nekadašnji diplomata i profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković za Danas kaže da ne vidi lošu nameru ali da propust svakako jeste učinjen.

– Ministar Nedimović očito nema iskustva sa diplomatijom ali u diplomatskim odnosima se mora poštivati protokol. To je značajan deo diplomatije, on je nekad i suviše formalan ali to svi poštuju. Mislim da nije bio pokušaj da se ponizi crnogorski premijer ali nažalost u diplomatiji, i kada nemate nameru nešto može tako da se tumači – navodi Visković.

On smatra da je poseta i pored toga dobro prošla, sa željom da se odnosi unaprede ali da nije siguran koliko je to u ovom trenutku moguće.

– Obzirom na položaj crnogorske vlade koja je u situaciji da ne može da anulira odluku o proterivanju ambasadora Srbije, i naše tvrdoglavosti da on bude po svaku cenu vraćen, ne znam koliko je to moguće – navodi Visković.

On dodaje i da je dobro što je pri poseti izostavljeno pitanje Temeljnog ugovora između Vlade CG i SPC, koji je bio predmet sporenja i u odnosima dve države, jer je to jedna od osetljivih stvari oko koje nije lako postići kompromis.

Lutovac: I Vučićeva izjava da „nema očekivanja“ – uvreda za gosta

Zoran Lutovac, nekadašnji ambasador u Crnoj Gori i predsednik Demokratske stranke, već je ranije komentarisao da je ovakav doček premijera Krivokapića bio “nepoštavanje gosta i države Crne Gore” a o premijerkom objašnjenju kaže da se može polemisati. On zaključuje da je poruka koju je Srbija poslala loša i da izgovora nema.

– Kad se ovakve posete planiraju, nema važnijih stvari od dočeka visokog gosta. Izgovori ovde ne mogu da opravdaju ovakav gest. Uz to još se krši pravilo oblačenja za ovakve prilike. To je u diplomatiji nedopustivo – naveo je Lutovac.

On dodaje i da izjava koju je dao Vučić nakon sastanka sa Krivokapićem – da želi pristojan odnos sa Crnom Gorom ali nemam velika očekivanja, jeste uvredljiva i ukazuje na to da odnosi nisu pristojni i da je za to kriv gost.

– Uz to Vučić još nema velika očekivanja da će se popraviti. Skandalozna izjava koja ukazuje da je to, ipak, bila poruka. Najzad, režimski mediji su svi do jednog, u potpunosti ignorisali prv dan zvanične posete predsednika vlade Crne Gore, što očigledno ukazuje na to da su dobili takvu instrukciju – naglasio je on.

On ističe da sve ovo zajedno pokazuje da nije reč o propustu već o “lošoj poruci koja je obrukala Srbiju, a ne gosta koji je došao u posetu”, kako je naveo Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari