Poseta Krivokapića vodi normalizaciji, Temeljni ugovor ostaje kamen spoticanja 1Foto: Beta/Vlada Crne Gore/BOJANA ČUPIĆ/MO

Prva zvanična poseta premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića Srbiji mogla bi da bude početna tačka za normalizaciju diplomatskih odnosa između Beograda i Podgorice, ali od ove posete ne može se očekivati rešavanje ključne teme – potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u utorak i sredu (2. i 3. novembra) boraviće u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu nakon što je izabran za predsednika Vlade CG u decembru prošle godine kada je prvi put u istoriji te države došlo do smene vladajuće većine u parlamentu.

Diplomatski odnosi Srbije i Crne Gore opterećeni su brojnim sukobima od dešavanja koja su dovela do smene vlasti u toj zemlji, a ni nakon pobede koalicije oko Zdravka Krivokapića nije došlo do poboljšanja, naprotiv, tenzije su se nastavile. Zbog toga je značajna prva zvanična poseta Krivokapića Beogradu na poziv premijerke Ane Brnabić i očekuje se da ona može biti prvi korak u popravljanju odnosa Beograda i Podgorice.

Najveće tačke sukoba u dosadašnjim odnosima bile su odnos Crne Gore prema položaju Srpske pravoslavne crkve, nezadovoljstvo Srbije zbog položaja Srba u CG kao i uzajamno proterivanje ambasadora obe zemlje, od čega je Srbija kasnije odustala ali ne i Crna Gora.

Sa posebnom pažnjom gledalo se na odnos Podgorice prema SPC i potpisivanje Temeljnog ugovora SPC i Vlade Crne Gore koji bi trebalo da reši ova pitanja. Potpisivanje je bilo najavljeno za oktobar ali još uvek nije došlo do toga.

Da neće biti potpisivanja ugovora u Beogradu, rekao je i sam Krivokapić uoči posete, naglašavajući da je dokument sada na razmatranju u Sinodu SPC te da je na njima sledeći potez.

Do odlaganja dolazi zato što, kako ocenjuje Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, sa jedne strane, Krivokapić želi da Ugovor ostane interna stvar Crne Gore – da se potpiše u ovoj zemlji i da ga u ime SPC potpiše mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

– Ne zna se šta je sadržaj Ugovora i moguće je da postoji još neka tačka koja je sporna za SPC te zato dolazi do odlaganja. Verujem da će Krivokapić insistirati da se potpisivanje obavi u Crnoj Gori, a ne u Beogradu jer je to matična država u kojoj se ovo pitanje i rešava. Krivokapić očekuje od SPC i da kažu ko će da potpiše jer SPC insistira da to bude Patrijarh, a ne mitropolit Joanikije jer u tom slučaju to deluje kao interno crnogorska stvar – navodi Popov.

Naš sagovornik navodi i da Temeljni ugovor jeste jedna od ključnih stvari u odnosima Srbije i Crne Gore ali da ga treba posmatrati odvojeno od ove posete.

– Ova poseta se treba gledati kao početak normalizacije odnosa posle svih potresa u Crnoj Gori – od litija, izbora nove vlasti do nezadovoljstva zvaničnog Beograda potezima Krivokapićeve vlade zbog toga što nisu učinili ništa za položaj srpskog stanovništva u CG. To nezadovoljstvo Beograda pokazao je i prosrpski orjentisan deo vladajuće većine u Crnoj Gori. Sada se očekuju prvi koraci za rešavanje tih pitanja – naveo je Popov.

On je istakao da su za Srbiju posebno sporne bile tačke spoljne politike nove vlasti u CG – nastavak saradnje CG sa NATO savezom i ostanak pri priznanju nezavisnosti Kosova. Ipak, Popov ne očekuje “neke velike rezultate” na ovom planu, već razmenu stavova, ali sa druge strane vidi mogućnost da se poboljšaju diplomatski odnosi.

– Srbija će izneti očekivanja o položaju Srba u Crnoj Gori i verovatno insistirati da su oni ugroženi. Druge ključne tačke tiču se normalizacije diplomatskih odnosa – da se vrate ambasadori i u jednu i drugu zemlju. Ovo će biti pre svega ispipavanje terena, utvrđivanje početnih tački ove strane i mogućnosti da se nešto u daljim relacijama promeni – naveo je Popov.

Među problemima koji su doveli do zatezanjaq bilateralnih odnosa bilo je iuzajamno proterivanje ambasadora iz dve zemlje, s tim da je Srbija svoju odluku povukla, dok je Crna Gora ostala pri svome.

Potpisivanje Ugovora, do koga ovog puta neće doći, bilo je i očekivanje građana Crne Gore, kako kaže Vladimir Pavićević, direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije u Crnoj Gori za Danas.

– Racionalno je očekivanje građana da se potpisivanjem Temeljnog ugovora između crnogorske vlade i SPC uvede potpuni red u odnose između države Crne Gore i ove verske zajednice. Zdravko Krivokapić je najavio da bi primereni datum potpisivanja mogao da bude vezan za obeležavanje prve godišnjice od smrti Mitropolita Amfilohija. To se, međutim, nije desilo, jer je ta godišnjica prošla. U Crnoj Gori se sve to tumači kao još jedno pitanje povodom kojeg je crnogorski premijer izneverio očekivanja građana i pre svega pravoslavnih vernika – naveo je Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari