Srbija povlači odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore na molbu Vučića 1Foto: FoNet

Srbija će večeras jednostrano povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je novinarima rekla da je takva odluka doneta na njenom večerašnjem sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i da se nada da će biti „protumačena kao akt dobre volje“.

Ona je kazala da je Vučić zamolio Vladu da razmotri jučerašnju odluku Ministarstva spoljnih poslova Srbije o proglašenju Miloševića personom non grata.

„Vučić i razume i podržava jučerašnju odluku Vlade, reagovali smo u skladu s Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno. On je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, da je naša saradnja s Crnom Gorom važna i da treba još jednom da pružimo ruku prijateljstva jer je dosta bilo sukoba u regionu“, navela je Brnabić.

Kazala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori i dodala da su oni takav potez podržali.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović juče je proglašen je za personu non grata zbog sporne izjave i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Brnabić je večeras citirala spornu izjavu Božovića i navela da ona „nikako ne može da bude povod da se iz zemlje izbaci ambasador jedne države“.

„Ja, ministar Selaković, čitava Vlada Srbije, a verujem i čitava Srbija, složiće se s ovom izjavom. Mogu da pretpostavim da se slaže i pola Crne Gore. Ova izjava, u kojoj je (Božović) nekoliko puta pozvao na bratstvo, slogu i pomirenje, može da bude povod za protestnu notu, ali nikako za proglašenje ambasadora personom non grata“, rekla je premijerka Srbije.

Ona je rekla da „deluje da su odlazeće vlasti Crne Gore očekivale da se nešto desi da bi se pojavio razlog za izbacivanje ambasadora“.

„Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori s kojom želimo da radimo i saradjujemo. Stalo nam je da sa Crnom Gorom imamo dobre, sve bolje, odlične odnose“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Navela je da je „potrebno dati šansu prijateljstvu, partnerstvu i saradnji“, kako iz razloga regionalne stabilnosti tako i zbog toga što Srbi čine 30 odsto stanovnika Crne Gore.

Brnabić je rekla da joj je žao što se u Crnoj Gori sve češće „prekraja istina, odnosno istorijska činjenica“.

„Žao mi je što se u Crnoj Gori govori da je Srbija bila okupator u Prvom svetskom ratu. Srbija koju svi ne samo širom Evrope već i sveta gledaju kao jednog od najvećih mučenika Prvog svetskog rata, nažalost, od nekih zvaničnika Crne Gore proglašava se okupatorom“, kazala je Brnabić.

Navela je da su Srbiji važni i ekonomski odnosi sa Crnom Gorom, i dodala da je robna razmena prošle godine iznosila 857,3 miliona evra, od čega je izvoz iz Srbije bio 787,4, a uvoz iz Crne Gore 69,9 miliona evra.

Selaković je večeras za RTS izjavio da je uveren da Božović nije učinio nikakav diplomatski prekršaj.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je jutros da žali zbog odluke o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Podgorice, ocenivši da takvi potezi nisu u duhu evropskog puta i dobre regionalne saradnje prijateljskih država.

Dodala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori koju su takav potez podržali.

Odluka o proterivanju crnogorskog ambasadora iz Srbije doneta je juče.

Evropska komisija (EK) je danas povodom diplomatskog spora Srbije i Crne Gore ukazala da su dobrosusedski odnosi važni na putu ka članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari