Ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen za personu non grata 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopštilo je u subotu Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, prenose Vijesti.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru, u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, kaže se u saopštenju.

„Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navodi se u saopštenju.

Time je takođe unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018 g. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je, kako tvrde, ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš, navodi Minstarstvo u saopštenju.

„Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je o ovome na uobičajeni način, notom, obavestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, a nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

18 reagovanja na “Ambasador Srbije u Crnoj Gori proglašen za personu non grata”

 1. Hvala braćo crnogorci. I mi će mo vratiti vašeg, toliko smo školovali vaše dece besplatno, koliko smo plaćali zbog zemljotresa.
  Spašavali smo vam turizam iako niste zaslužili. Mi možemo bez vas.
  Povratite vašu decu da studiraju u drugim vašim prijateljskim zemljama.
  Vratite i vaše direktore.
  Pozdrav narodu koji nisu krivo za ovo ponašanje črnogorske vlade.

  • Dakle time sto ste skolovali decu (a niste) ste zasluzili da prekrajate istoriju? Koja nakaradna logika. Ovakva zamena teza ne dozvoljava coveku da sagleda pravo stanje stvari. Najbolje je vidimo na primeru rata u Bosni, gde se zlocin u Srebrenici pravda stvarima koje nemaju veze sa genocidom koji se desio tamo.

   • Da li ste vi gospodine licno videli genocid u Srebrenici, pa sa ovoliko sigurnosti to tvrdite? Ako jeste, a sumnjam da ste mogli da vidite nesto cega nije bilo, onda svaka cast. U protivnom, ohladite glavu malo.

  • A, da li je Srbima zabranjeno da misle drugačije, ili su i za nas obavezne odluke skupštine Crne Gore iz 2018. Srpska skupština, u duhu onoga što je uradila crnogorska skupština, može da donese rezoluciju po kojoj su tada Crnogorci ujedinjeni sa Srbijom dočekali slobodu. Uostalom, svi mogu na You Tube da pogledaju i poslušaju stihove „Srpske marseljeze“, na stihove Kralja Nikole, koga neki hoće da predstave kao antisrbina i srpskog neprijatelja. Milim da će slušanje ove „marseljeze“ na mnoge delovati poučno i lekovito.

 2. Vlada Crne Gore moze proglasiti osobu za non grata ambasadora neke zemlje i to je njeno pravo.U ovom,konkretnom, slucaju nema nista od toga jer je ambasador Bozovic njihov drzavljanin.Kako misle da proteraju svog drzavljanina?A to sto je Bozovic ambasador Srbije u Crnoj Gori je bruka i sramota Srbije.

  • A kako može da bude ambasador Srbije, a strani državljanin??
   Božović je jedna neotesana buzdovančina, njegovo imenovanje mi je delovalao kao provociranje Crne Gore.

  • Bozovic je uzeo drzavljanstvo Srbije a prema Crnogorskom zakonu osoba ne moze da ima dvojno drzavljanstvo

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.