Ferizović-Berović: Pokušaj vraćanja Tutin u staro stanje 1Foto: opština tutin

Tutin od danas ima novu skupštinsku i izvršnu vlast. Posle dva meseca SDA Sandžaka ponovo je na vlasti u toj opštini.

Novu skupštinsku većinu čine dva samostalna i 17 odbornika SDA Sandžaka, koji su na današnjoj sednici smenili predsednicu Skupštine opštine Fazilu Ferizović – Berović, kadar Sandžačke demokratske partije (SDP) i aktielna potpredsednica te partije, i predsednika opštine Bajra Gegića, iz GG “Tutin na prvom mestu”.

Na sednici, kojom je predsedavala zamenica predsednice lokalnog parlamenta Zehra Dazdarević, odluke o smenama donete su jednoglasno.

Danas smenjenja predsednica lokalne skupštine Fazila Ferizović – Berović, izdala je saopštenje za javnost u kojem je navela da je sednica održana “bez zakonske osnove i da predstavlja flagrantno kršenje procedura i propisa koji regulišu rad lokalne samouprave” i da nikoga nije ovlastila, niti je odobrila zakazivanje sednice.

“Građani moraju da znaju da ovaj pokušaj vraćanja Tutina u stanje bezakonja, nije ništa drugo negó podsetnik stare vlasti kako su radili i kako bi radili da im se ukaže nova prilika” –navodi se u saopštenju.

Tvrdi da sednica nije imala kvorum, da su na njoj glasali oni koji nemaju mandat, da je to bio obračun sa neposlušnim odbornicima u svojim redovima, izakulisna trgovina mandatima i da će donete odluke imati dalekosežne posledice za tutinsku opštinu, “za koje su se podigle neke ruke koje nisu znale, niti ih je zanimalo za šta glasaju”.

Ferizović – Berović je saopštila da su o današnjim dešavanjima u lokalnoj vlasti, obavešteni nadležni organi, od kojih očekuje da “poništi održavanje sednice i donetih odluka, kako bi se povratila zakonitost i integritet institucija lokalne samouprave i da će biti sve rešeno u skladu sa pravnim normama”.

Na čelu lokalne skupštine Fazila Ferizović – Berović bila je od 2020.godine do danas. U tom periodu nekoliko puta je prekomponovana vlast u tutinskoj opštini u kojoj su, uvek, bili odbornici i kadrovi SDA Sandžaka. Ta partija je, pre dva meseca, posle dvadeset osma godina smenjena sa vlasti.

Novu skupštinsku većinu napravili su GG “Tutin na prvom mestu”sa 5 odbornika, Stranka pravde i pomirenja (SPP) sa 10 odbornika podeljenih u dve frakcije, 2 iz SDP i po jedan iz SNS i SDA Sandžaka, čiji 17 odbornika je ostalo u opoiziciji.

SPP je disciplinovala svoje visoke funkcionere, šefove frakcija, Ljutviju Balkana i Zaima Redžepovića, isključivanjem iz partije. Grupa odbornika okupljena oko biznismena Balkana se raspala. Tri odbornika su se vratila pod okrilje SPP, a on i Jašar Balić su nastavili samostalno delovanje u tutinskoj skupštini. Frakcija okupljena oko Redžepovića ostala je uz novu skupštinsku većinu.

Na današnjem zasedanju posthumno je dodeljena plaketa počasnog građanina Tutina muftiji Muameru Zukorliću, osnivaču i lideru SPP. Plaketu su primila dvojica samostalnih odbornika.

Sve što se danas događalo u toj opštini, odmah je izazvalo brojne komentare. Opozicija tvrdi da je “problematičan jedan mandat SDA Sandžaka, jer je zakazana sednica sa odbornikom kojem nije, prethodno, potvrđen mandat”. Zbog toga su i “sve odluke problematične i nezakonite”.

Iz redova SPP reaguje se i na uručivanje plakete počasnog građanina muftiji Zukorliću, “koja je trebalo da bude uručena porodici, a ne bivšim odbornicima te partije”.

Tutinska skupština, u minule četiri godine, često je bila u blokadi po više od pola godine zbog nedostatka kvoruma, pa je i dalje nepoznanica kako je izbegla uvođenje prinudne uprave, iako je o svemu bilo obavešteno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. O tome su ih obaveštavali odbornici SPP, bivši predsednik opštine Salih Hot, funkcioner SDA Sandžaka i predsednica Skupštine Ferizović – Berović.

Kada su SPP i SDA Sandžaka potpisali sporazum o saradnji, radi praljenja većine u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV), saopšteno je da se to odnosi i “na pravljenje stabilnik skupštinskih većina u sandžačkim opštinama”.

Prva na redu bila je tutinska opština, ali nekoliko meseca vođeni razgovori ostali su bez rezultata, a kao najveća smetnja za Tutin pominjala se okupljena grupa oko Ljutvije Balkana, jer lideru SDA Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu nisu mogli da oproste raskol u Islamskoj zajednici IZ= u Srbiji 2007.godine.

Za novu predsednicu opštine izabrana je Refadija Ademović, diplomirana inženjerka poljoprivrede i profesorka biologije i hemije.

Ekspeditivan rad i jednoglasje nove skupštinske većine prenosila je Pešter TV, čiji je vlasnik Balkan, koju je pre nekoliko godina kupio od opštine uz velike zasluge Bajra Gegića, za čiju smenu je danas glasao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari