Filip David: Borićemo se za demokratsku Srbiju u EU 1Foto: Medija centar

Vanredna izborna skupština Građanskog demokratskog foruma biće održana 3. oktobra, gde će osim novog predsednika biti izabrani i članovi Političkog saveta i Predsedništva.

Kako je Danasu rečeno u GDF, kandidati za novog predsednika biće Rade Veljanovski i Zoran Vuletić. Skupština GDF je vanredna s obzirom na to da je bivši predsednik Aleksandar Olenik, nakon loših izbornih rezultata na parlamentarnim izborima, 21. juna, podneo ostavku.

Kako saznajemo, u političkom savetu Građanskog demokratskog foruma biće pisci Filip David i Nenad Prokić, Svetislav Basara i Tomislav Marković, istoričari Latinka Perović, Milivoj Bešlin, potom sociolog Aleksej Kišjuhas, advokat Vlatko Sekulović, politikolog Jovan Komšić, novinari i analitičari Dinko Gruhonjić, Boško Jakšić, Mijat Lakićević i Fahri Musliu, kao i Zdravko Bazdan, bivši potpredsednik Hrvatskog helsinškog odbora i profesor tamošnjeg univerziteta u penziji.

U političkom savetu naći će se i Tanja Petovar, beogradska advokatica i aktivistkinja, glumica Olivera Ježina, Predrag Bambić, snimatelj i filmski producent, kao i Predrag Vujović, direktor JAT-a u vreme vlade Zorana Đinđića.

Članovi Predsedništva Građanskog demokratskog foruma biće: Zoran Popović, diplomata, Ivan Srdanović, pisac, Marija Perović, komunikološkinja, i Dalibor Milanković, pravnik.

– Građanski demokratski forum želi da u svome Političkom savetu okupi onaj deo srpske inteligencije, različitih zanimanja, pisaca, publicista, ličnosti iz kulturnog, poslovnog života, različitih zanimanja, koji nisu članovi političkih stranaka, a ni članovi Građanskog demokratskog foruma ali su prisutni  u javnosti po svojim demokratskim načelima. Takav nezavisan politički savet, bez partijskih obaveza kritički bi pratio i procenjivao delovanje GDF, svojim savetima i kritikama koliko ih bude – kaže za Danas pisac Filip David.

Kako dodaje, članovi saveta imali bi potpunu slobodu i nezavisnost u svome radu i delovanju, što je, kako zaključuje, još jedan pokušaj da se u našoj sredini sačuva kritička misao, slobodan razgovor i slobodna uverenja, uz otvorenu razmenu mišljenja.

– Pozivu GDF na učešće u takvoj vrsti Saveta odazvao se impresivan broj pozvanih poznatih ličnosti. Ovo još nije konačan spisak članova tako zamišljenog Političkog savtea. Biće proširen sledećih dana. Sve ovo se čini  u želji da srpska opoziciona politička scena razvije u još većoj meri nego do sada sposobnost utemeljene kritike i samokritike, sa željom da se na pravi način promoviše istinska građanska i demokratska Srbija i mesto Srbije u Evropskoj uniji – poručuje Filip David.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari