Filipovski: Izgovor engleskog mi nije najbolji, ali su moje aktivnosti u interesu Srbije 1Foto: Printscreen

Dubravka Filpovski, poslanica SNS na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, održala je istorijski govor koji će ostati upamćen ne samo po katastrofalnom izgovoru engleskog jezika, već i po tvrdnji da slobodu medija u Srbiji ugrožavaju opozicioni političari koji proganjaju novinare.

Govor Filipovske ismejan je na društvenim mrežama, a sagovornici Danasa tvrde da je  Filipovski slika i prilika naprednjačke vlasti i da je za samo nekoliko minuta u Strazburu uspela Srbe da prikaže kao „neandertalce“ koji engleski znaju onoliko koliko umeju da ga na ćirlici pročitaju sa papira, ali i da iznese niz neistina.

Filipovski za Danas ne negira da je izgovor njenog engleskog loš, ali i tvrdi da su sve njene aktivnosti u SE usmerene u interesu Srbije.

Učestvujući o debati o slobodi medija, Filipovski koja je u Strazbur stigla umesto Branke Stamenković iz DJB, objasnila je članovima PSSE da je Srbija usvojila novi Zakon o medijima, u skladu sa mišljenjem Evropske i Venecijanske komisije, da je sprovedena privatizacija medija i da Srbija radi na novoj medijskoj strategiji.

Objasnila je i da kod nas lažne vesti nisu kriminalizovane, jer bi se to moglo protumačiti kao suzbijanje slobode izražavanja, ali da se standard profesionalnog izveštavanja krši zbog ekonomskih razloga, jer konkurencija primorava određene medije da na taj način opstaju na tržištu.

Pomenula je i požar u kući novinara  Milana Jovanovića u Grockoj, ali je kao jedan od velikih problema, navela progon i vređanje novinara od strane nekih opozicionih političara i njihovih istomišljenika zbog izveštavanja koje im se ne sviđa. Nije propustila da istakne slobode koje vladaju na društvenim mrežama.

Filipovski ne smatra da je u Strazburu iznela poluistinu o stanju slobode medija i napominje za Danas da je njen jedini problem izgovor engleskog .

„Možda moj izgovor engleskog nije najbolji, ali su sve moje aktivnosti u SE usmerene u interesu moje zemlje, za razliku od koleginice Branke Stamenković koja je u Savet Evrope došla samo da radi protiv svoje delegacije“, navela j Filipovski, a šefica naše delegacije u SE Aleksandra Tomić obećala je da će Danasu dati relevatne informacije o svemu što se dešavalo u Strazburu i oko njega, ali po završetku januarskog zasedanja PS SE.

„Iako je bio potreban priličan napor da se razume šta je Filipovski govorila, ono što je zapravo rekla je mnogo veći problem. Ponovila je poruke koje je u Davosu izneo predsednik Srbije čiji je mandat počeo prebijanjem novinara u danu inauguracije. Predstavnica vlasti ponovila je da postoji sloboda medija, jer građani na društvenim mrežama mogu slobodno da govore i da opozicija „proganja“ novinare. To je uvreda za zdrav razum, ako se zna  da je Srbija danas zemlja u kojoj su televizije sa nacionalnom frekvencijom informativna služba Aleksandra Vučića, REM čuvar njegovog, a ne javnog interesa, a da je sloboda medija ostala u pepelu kuće novinara koga su pokušali da ubiju. To je ta SNS bahata neodgovornost kojom i lažima u inostranstvu ponižavaju i novinare koji se časno bore za profesiju i sve građane Srbije“, kaže za Danas Maja Videnović, poslanica DS.

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke, smatra da naprednjačka priča o slobodi  medija deluje kao farsa.

„Dobro znanje engleskog bi trebalo da bude uslov za članstvo u spoljnopolitičkom odboru, ali poslanica Filipovski nije jedina koja u spoljnoj politici zauzima funkciju, a ne zna jezik. Naravno, to nije opravdanje, ali na njoj su se kola slomila i ona je javno ismejana. Isti podsmeh, pa i gori bi mogao da bude upućen samom  MIP-u, pa na niže“, smatra Rašković Ivić, a Marinika Tepić, samostalna poslanica ocenjuje da je Filipovski slika i prilika naprednjačke vlasti.

„Govoriš kao večernjak na akademijji nauka u Vučića maniru „mama vidi me“, dok lažeš i  lažeš i besomučno lažeš o slobodi izražavanja  i medija u Srbiji. Nažalost, sada se svi bavimo njenim engleskim, umesto sadržajem, umesto time da je prikrila paljenje kuće novinara, o produkciji režimskih portala koji služe za etiketiranje novinarki koje nisu po volji režimu, o nezapamćenoj cenzuri, ali i autocenzuri. Prikrila je i da su strukovna udruženja napustila radnu grupu za izradu medijske strategije zbog glorifikovanja samo jedne, diktatorove partije i paralaleno, prokazivanja svih drugih koji tome pružaju otpor“, ističe za Danas Tepić.

Za razliku od poslanika opozicije, naprednjak Vladimir Đukanović smatra da Filipovski  govori enlgleski odlično bolje nego kompletan vrh Saveza za Srbiju.

„Što se sadržine govora tiče, potpuno se slažem sa svime što je Dubravka rekla, od A do Š“, ističe Đukanović.

Stamenković naknadno stigla u Strazbur

Srpsku delegaciju na januraskom zasedanju PS SE pratile su nesuglasice na samom startu. Branka Stamenković, poslanica DJB, optužila je na društvenim mrežama šeficu naše delegacije Aleksandru Tomić da ju ju namerno zaobišla i da je na put u Strazbur umesto nje povela Dubravku Filipovski. Stamenković je, mimo delegacije, ipak, stigla u Strazbur i uspela da govori o slobodi medija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari