Filips: Dijalogu su potrebni Šojble i Rajs

* Zašto bi Rusija sedela za tim stolom? Moskva već ima značajan uticaj kroz aktivnosti vojnoobaveštajne agencije (GRU) u regionu, kao i na obaveštajne operacije u "vatrogasnoj" bazi u Nišu
Direktor programa za izgradnju mira i prava Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija za Danas o rešenju kosovskog pitanja

Ostavite komentar


  1. Neverovatno je kako je osion stav zauzeo ovaj gospodin. Fakat je da je deo nase teritorije okupiran kao i 41““ kao sto je i cinjenica da se sva desavanja u ekonomiji, bezbednosnim strukturama, i u politici uskladjuju prema potrebama velikih korporacija i animozitetu prema Rusiji. Ovde nikad i nije sproveden referendum o pitanju pristupanja EU a tumacenja kako je vecina za to jer stranke sa tim stavom pobedjuju na izborima je pausalno. Veliki broj apstinenata bi se tada pojavio pa bi to bio pravi nacin da se to pitanje resi. Obzirom da je engleska dala funtu da udje a ko zna koliko ce da izadje, i obzirom da nije nista bolji standard u vecini istocnoevropskih novopridoslih clanica, veliko je pitanje sta bi narod Srbije odlucio.

  2. KolIko vremena vam je potrebno da shvatite da politicki vrh Srbije NECE normalizaciju odnosa sa Kosovom.Da pregovori kao i prica o Evropi," kao nasem strateskom cilju",su sarena laza,maska iza koje se krije klasicna manipulacija i prevara.Zar vam Dacic nije porucio da ako je cena ulaska u Evropu Kosovo,necemo u EU.
    Sta je ova vlast radila devedesetih?Sirila mrznju koja je bila podloga za ratove.Sta rade danas?ISTO TO.Kriminalizuju opoziciju,sire mrznju prema svima koji su protiv njih,unistavaju institucije, samo zato da bi im to posluzilo kao neophodna podloga za neke buduce sukobe,ovog puta sa politickim protivnicima u Srbiji.Vuciceva vlast nikada nece pristati na dve stvari.1/Priznati odgovornost drzave Srbije za zlocine pocinjene u nase ime na Kosovu,u Bosni i Hrvatskoj(bez cega nema pomirenja u regionu,)nego ce stalno vrsiti zamenu teza,brkati uzroke i posledice i pothranjivati"zamrznuti konflikt.2/Ova vlast nece urediti Srbiju po standardima evropske unije jer primenom tih standarda automatski gube vlast.

  3. Hoce li se sada svi pro-veljikoaljbanski lobisti i placenici izredjati sa svojim "mudrolijama" Hoce li Snezana Congradin da kontaktira i Olbrajtovu ili Veslija Klarka ili mozda i onog Vilijema Vokera? A tek sto cekam sta ce da izjave Server ili Kusner ili Sonja Biserko.To su misljenja koja svako jedva ceka da procita.. I sta kaze ovaj "ekspert"? Srbija i "drzava kosova" ce zajedno u EU i to istog dana! To znaci da ce 5 clanica EU vec sutra da priznaju albansku paradrzavu na kosovu, da ce Rusija i Kina sledece nedelje da dopuste clanstvo u UN, da ce sadasnji izdrzavani protektorat od "drzave kosova" koji nije sposoban da ispuni ni uslove za beli sengen preko noci da izgradi funkcionalne institucije, da izgradi ekonomiju i da dostigne ostale ili ce Srbija i ostali sve to cekati sa razumevanjem i strpljenjem pa makr trajalo 50 godina?

  4. Sve ovo znači, došla maca na vratanca, i da će tako i biti. Čim se rusi “uljudno odprate” sa ovih prostora svi će se pomiriti sa Srbima i u Srbiji i u Bosni. Upravo su oni ti koji su sve što se dogodilo i zakuhali i ne daju da se Srbija otrgne iz njihovih kandža. Za to GRUsija koristi tobože “bratsko pravoslavje” preko SPC i kosture prošlosti, na funkcijama, razne Daciće, Vuline, Nikoliće, … a jedini cilj je njen strateški geopolitički interes. Zapravo, svima ostalima bi moralo biti žao kroz šta sve prolazi i kroz šta će još proći Srbija do njenog potpunog oslobođenja od rusa.

  5. Ako će Kosovo ući u EU u isto vreme sa Srbijom čemu onda dijalog, kada su Kosovo i Metohija sada sastavni deo Srbije. Sat ne otkucava nama nego Vama, jer znate da nešto oteto silom, silom može i da se vrati. Zato Vam treba potpis Srbije na obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine. Ali tako nikom ovde ne činite dobro ni Srbima, ni Albancima. Globalne okolnosti se menjaju, ko Vam garantuje da Srbija sutra neće pogaziti svoj današnji potpis i međunarodno pravo i silom povratiti Kosovo i Metohiju u svoj sastav, bez obzira što taj čin agresije neće priznati sto i kusur zemalja.

  6. Ovo su tako jednostrani pro-albanski stavovi da kao prvo uopste ne cudi da je "intervju" odradila Snezana Congradin, istaknuta pro-albanska aktivistkinja a kao drugo, jrdnostavno su smesni. Nista se ne ostvaruje od onoga sta je ovaj lik "predvideo" pre nekoliko meseci. Kondoliza Rajs se nece ukljuciti u "dijalog" jer Srbija toliko bas nije glupava, kao sto ni dijalog nece preuzeti neki Nemac koji ce gurati pro-albansko resenje a Mogerinijevu staviti u stranu, nema nikakvih nagovestaja da ce 5 clanica Eu priznati albansku paradrzavu na Kosovu niti da ce EU da promeni politiku "regate" u pristupanju a tek je smesan ovaj rok od dve godine.

  7. Postaju nervozni. Nikako da završe posao sa srbima. Nije im jasno da Kosovo nikada neće ući u UN, a dok je 5 zemelja u EU koje ga ne priznaju, neće ni EU. Što se tiče Srbije, po mom mišljenju ovakva iskvarena EU ne bi trebalo da je naš cilj.

  8. Ukljucivanjem Rajsove i Sojblea to vise sigurno ne bi bio dijalog, iako se i sada tesko moze tako nazvati, nego klasicno zavrtanje ruku, ucenjivanje i nasilnicko nametanje resenja koje odgovara samo jednoj strani. Srbi ma koliko glupavi bili na to sigurno nece pristati. Primetno je u zadnje vreme veliko angazovanje ostataka bivse americke administracije i sa njima povezanih lobista, novinara i politicara da vrlo energicno guraju temu sto brze legalizacije albansko-americke tvorevine na Kosovu kao i zacementiranja politike koju su vodili na ovim prostorima zadnjih godina. Ocigledno osecaju da vise nema vremena i para, da su im pozicije sve slabije i da ako sada u tome ne uspu i ne iskoriste Vucica, na drugu sansu ima da pricekaju jako dugo ako je uopste bude bilo.

  9. Nisu ni Rajs ni Sojble potrebni dijalogu nego su potrebni albanskim nacosima i njihovim sponzorima da zatvore to sa Kosovom i to onako kako njima odgovara.

  10. Ako neko zeli da se informise o stavovima Albanaca i to onih ekstremnih, nacionalistickih pa i sovinistickih a ne poznaje albanski jezik i ne moze da prati portale na albanskom, samo treba da dodje na portal "Danas"-a i tu moze sve odmah da sazna. Narocito ako je autor clanka Snezana Congradin.

  11. …nam garantuje da ".. Srbija sutra neće pogaziti svoj današnji potpis i međunarodno pravo i silom povratiti Kosovo i Metohiju u svoj sastav"
    i NATO naravno.

  12. Осион јесте и зато не може бити господин. Као да седи у војном штабу а не на универзитету. Изгледа да је завршио семинар у Рамбујеју или као да је провирио из Холбруковог скута.

  13. Zašto dajete prostor stavovima ovog gospodina koji isključivo idu na ruku Kosovu ? Kako ovaj direktor programa za ljudska prava može da objasni svoj stav da Kosovo mora da ostane u svojim granicama a Srbiji je to pravo oduzeto ?

  14. Ovaj covek je (treba pogledati tadasnju stampu) tokom devedestih p.v izjavio povodom borbi koje je vodila UCK na Kosovu sledece:"Tanka je crvena linija izmedju terorizma i borbe za slobodi", te zato nije neupitno da ga neki novinar pita tim povodom -na kom je stajalistu danas!?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.