Florijan Biber: Tamne sile nisu sele i smišljale kako da ponize Srbiju, to je teorija zavere 1Foto: Youtube

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocenjuje da svi izveštaji i zakonski okvir Kosova pokazuju da je spremno za članstvo u Savetu Evrope, ali ne vidi da će to nešto suštinski promeniti, odnosno da će zemlje koje ga do sada nisu priznale promeniti svoj stav, prenosi N1 Beograd.

Smatra i da skoro istovremeno stavljanje na dnevni red Rezolucije UN o Srebrenici nije ništa što je planirano, jer „tako ne funkcioniše međunarodna zajednica – da neke tamne sile sednu zajedno i smišljaju kako da ponize Srbiju, to je teorija zavere“.

Ističe da ima dosta problema koje Kosovo treba da reši, naročito što se tiče srpske zajednice, ali to ne treba da spreči njegovo članstvo u Savetu Evrope. Navodi i da su za članstvo u Savetu Evrope mnogo niži kriterijumi nego za članstvo u EU, i da formiranje Zajednice srpskih opština, na čemu insistira srpska strana, nije uslov.

„Srbija je prihvatila da neće negirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Može da se tvrdi da je Savet Evrope glavni instrument za osiguravanje ljudskih prava i prava manjina u Evropi, i tu onda ima čak interes Srbija da Kosovo bude u njemu“, poručuje Biber.

Dodaje da je stav srpskih vlasti da nikad neće prihvatiti članstvo Kosova u Savetu Evrope, kao i da nema puno razumevanja za taj stav Srbije u toj evropskoj instituciji.

„Čak zemlje koje nisu priznale Kosovo ne prate uvek srpski stav oko toga. Srbija je prilično izolovana u pokušaju da blokira članstvo Kosova u Savetu Evrope… Čini mi se da Srbija neće proći s tim pristupom. Srpska vlast glumi neki otpor, ali mislim da na kraju neće biti uspešno“, smatra on.

Ukazuje da se stav zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo nije se suštinski promenio, „zato i dalje članstvo kosova u međunarodnim organizacijama zavisi od dijaloga, a treba sačekati i formiranje nove evropske vlade“.

„Ceo taj proces će drugačije izgledati najesen i na zimu. Pitanje je kako se može nastaviti sa tim procesom (dijaloga) ako su rezultati do sada prilično skromni“, navodi Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari