Beograd danas očekuje zeleno svetlo za prijem Kosova u Savet Evrope, ali se nada crvenom 16. maja 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope razgovaraće danas u Strazburu o prijemu Kosova u ovu međunarodnu organizaciju.

Ako dve trećine parlamentaraca koji predstavljaju 46 država članica glasaju „za“, pitanje članstva i konačna odluka bi mogla da se nađe na dnevnom redu ministara spoljnih poslova zemalja čanica Saveta Evrope 16. maja.

Kao prenosi RSE sada, 12 od 46 država članica Saveta Evrope ne smatra Kosovo nezavisnom državom – manje od trećine, koja može da blokira odluku. Te zemlje uključuju Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, pet zemalja Evropske unije (EU) Kipar, Grčku, Rumuniju, Slovačka i Španiju, kao i Jermeniju, Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu. Iako za to nema rezona, većina ovih zemalja protivi se zbog toga što imaju ili sopstvene teritorijalne sporove ili problem sa manjinama koje bi potencijalno mogle zatražiti nezavisnost.

Ali ne mora da znači da će svi predstavnici ovih zemalja da glasaju u skladu sa političkim stavom o Kosovu. Tako će ukrajinski predstavnici imati „slobodno glasanje“, a moguće je da će i druge zemlje slediti taj primer. Verovatno će biti dosta predstavnika koji će biti uzdržani, što bi otvorilo put ka zelenom svetlu za Prištinu.

Ova tačka našla se na dnevnom redu prolećnog zasedanja PS SE, koje je počelo juče, nakon što je Komitet za politička pitanja i demokratiju PS SE, krajem marta, dao pozitivno mišljenje o izveštaju izvestiteljke za Kosovo Dore Bakojani, što je izazvalo oštro negodovanje zvaničnika Srbije. Kosovo je neposredno pred sednicu ovog komiteta donelo odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani, što je ocenjeno kao pozitivan pomak.

Iako se očekuje da se poslanici PS SE pozitivno izjasne o prijemu Kosova, zvanični Beograd računa da konačnu potvrdu članstva neće dati Komitet ministara 16. maja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u ponedeljak da će zahtev Kosova “proći” današnje glasanje u PS SE, a da će se “glavna bitka” voditi 16. maja.

Prema njegovim rečima, postoji šansa, zahvaljujući francuskom zalaganju, da se razmisli o odlaganju članstava Kosova u SE. U svakom slučaju, iz Beograda svi zvaničnici poručuju da će se Srbija do poslednjeg trenutka boriti da ne dođe do prijema Kosova.

A iz srpske delegacije najavili su da će se suprotstaviti argumentima kojima će ukazati na bezbednosnu situaciju na Kosovu, na to da Priština nije formirala ZSO kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije. Ni Priština ne sedi „skrštenih ruku“, već i njeni zvaničnici lobiraju za podršku.

Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za pravna pitanja i ljudska prava usvojio je juče nacrt mišljenja Komiteta za politička pitanja i demokratiju o prijavu Kosova za Članstvo u Savetu Evrope.

Srpska delegacija podnela je niz amandmana na tekst o kojem će se danas razgovarati.

Amandmanom devet se tekst menja tako što bi Skupština od Komiteta ministara tražila da odloži odluku o zahtevu za članstvom Kosova.

„Skupština stoga preporučuje Komitetu ministara da odloži odluku o zahtevu za članstvo dok Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija konačno ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije”, piše u predloženom amandmanu koji su podneli članovi srpske delegacije.

A amandmanom 14, predlaže se da piše da se Kosovo pozove u članstvo „čim budu sprovedeni svi članovi Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Osim amndmanima za izmenu teksta kojim se predlaže članstvo Kosova u SE, predstavnici Srbije članicama SE pokušaće da iznesu i argumente zašto do toga ne treba sada da dođe.

Vučić je, na vanrednoj sednici vlade, savetovao vladin tim da osim argumenta da Kosovo nije država i da zato ne može u SE koriste i argument da Priština 11 godina nije formirala Zajednicu srpskih opština. Osim ZSO, nerešeno je i pitanja vlasništva u opštinama sa srpskom većinom.

On je tada najavio da se može očekivati da i neke zemlje ne podrže Kosovo iako su ga priznale i da to neće biti samo Mađarska.

Nakon što je formiran poseban tim Vlade koji treba da radi na sprečavanju ulaska Kosova u SE, Vučić je poslao 14 različitih pisama evropskim liderima svakom se obraćajući imajući u vidu okolnosti, odnosno na jedan način priznavačima, na drugim nepriznavačima Kosova.

Vučić kaže i da zna da Priština smislila i novi trik, a to je da 10. maja daju na ustavnu ocenu nacrt statuta Zajednice srpskih opština kako bi onima koji nisu sigurni za glasanje mogli da nađu razlog da glasaju „za“ jer će na taj način reći da su pokrenuli proces.

Vučić ipak očekuje da to neće biti dovoljno za glasanje 16. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari