Goran Miletić: Posle sutrašnje rasprave Kosovo će biti korak bliže članstvu u Savetu Evrope 1foto EPA-EFE/YOAN VALAT

U ovom trenutku, prema raspoloživim informacijama ne deluje da će biti problema sa usvajanjem izveštaja, tako da će posle sutrašnje rasprave Kosovo biti još jedan korak bliže članstvu, kaže za Danas Goran Miletić, direktor Civil Rights Defenders-a za Evropu, uoči sutrašnje sednice Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na kojoj će se razovarati i glasati o izveštaju povodom aplikacije Kosova za članstvo u SE.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je danas gostujući na RTS da će zahtev Kosova “proći” sutrašnje glasanje u PS SE, a da će se “glavna bitka” voditi 16. maja, ali i da postoji šansa, zahvaljujući francuskom zalaganju, da se razmisli o odlaganju članstava Kosova u SE.

„U svakom slučaju neće biti jednostavno. Poslali smo mnogo papira i zvaničnih pisama na različite adrese i nastavićemo to da radimo. Pozivaju me sa svih mogućih strana ne bi li me u nešto ubedili i kako bismo napravili tobože neki kompromis“, istakao je Vučić.

Međutim, naglašava da po tom pitanju nema kompromisa.

Dodao je da je Priština sada smislila i novi trik, a to je da 10. maja daju na ustavnu ocenu nacrt statuta Zajednice srpskih opština kako bi onima koji nisu sigurni za glasanje mogli da nađu razlog da glasaju „za“ jer će na taj način reći da su pokrenuli proces.

“Za danas su u Savetu Evrope planirani sastanci većine političkih grupa koje će zauzeti stav pre sutrašnjeg glasanja, ali je i danas rok za podnošenje amandmana na izveštaj Dore Bakojani, kao i rok da se svi oni koji žele da govore tokom rasprave prijave. U ovom trenutku, prema raspoloživim informacijama ne deluje da će biti problema sa usvajanjem izveštaja, tako da će posle sutrašnje rasprave Kosovo biti još jedan korak bliže članstvu”, navod Miletić.

Prema njegovim rečima, iako predsednik Vučić govori o finalnom glasanju u Komitetu ministara kao ključnom, čini mu se da će izrada Statuta ZSO početkom maja ubediti neodlučne zemlje da je Kosovo ozbiljno u vezi sa ispunjavanjem preuzetih obaveza.

– Dok Srbija sa svoje strane može jedino navesti da ta obaveza nije do sada ispunjena iako se na nju čeka. Zbog toga se i očekuje da će glasanje u maju ove godine imati iste rezultate kao glasanje u aprilu prošle godine kada je članstvo podržala 33 od 46 članica – zaključuje Miletić.

Podsetimo, Politički komitet PSSE usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, koje je napisala izvestiteljka Dora Bakojani. Uoči sednice Političkog komiteta, Kosovo je donelo odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani, što je bila jedna od obaveza Kosova na putu ka SE. Ipak, ostala je neispunjena obavaza formiranja ZSO, što je glavni argument Srbije u ubeđivanju zemalja da ne podrže članstvo Kosova.

Danas je u Strazburu počelo prolećno zasedanje PS SE i trajaće do 19. aprila. Za Srbiju i Kosovo rasprava o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje biće najvažnija tačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari