Fon Kramon: Vučićev režim dovodi u opasnost demokratiju 1Foto: Benoit BOURGEOIS

Savet Evropske unije nije postigao saglasnost o otvaranju nijednog novog poglavlja do kraja ove godine u pregovorima o članstvu Srbije, preneo je RTS na svom portalu.

U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo poznato da li je usvojen Nacrt zaključaka Saveta EU o proširenju, u kojem se, između ostalog, našoj državi sugerisalo da se u narednom periodu fokusira na „najvažnije i najhitnije reforme“, posebno na ispunjavanje kriterijuma za poglavlja 23 i 24, što uključuje „izgradnju nezavisnog i efikasnog pravosuđa, ustavne reforme, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

RTS je objavio da Holandija, Belgija, Švedska, Finska, Nemačka i Bugarska nisu dale zeleno svetlo za otvaranje poglavlja Srbiji, „pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni godišnji izveštaj Evropske komisije“.

To znači da Srbija prvi put od januara 2014, kada je započela pristupne pregovore, neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jedne godine.

Povodom neotvaranja poglavlja Srbiji, Viola fon Kramon Taubadel, poslanica Zelenih i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, kaže za Danas: „Mi mislimo da je ovo važan signal i da su ovo dobre vesti za delotvoran pristup proširenju, koji se temelji na zaslugama.“

Fon Kramon: Vučićev režim dovodi u opasnost demokratiju 2

Upitana koliko uopšte ima smisla otvaranje novih poglavlja, budući da je Srbija prihvatila novu Metodologiju proširenja EU, naša sagovornica navodi: „Poglavlja se i dalje otvaraju pojedinačno, ali prema novoj Metodologiji ona se tretiraju zajedno, u većim klasterima.“

– Otvaranje novog poglavlja je znak da se proces kreće napred u pristupnim pregovorima. Zbog toga bi gospodin Vučić želeo da pokaže da sve ide dobro u Srbiji i da se država kreće napred u procesu evropske integracije. Ipak, komesar (za proširenje EU, prim. nov.) Varheji je mnogo puta naglasio „suštinske stvari su na prvom mestu“, što znači da ukoliko ima problema sa suštinskim demokratskim institucijama u nekoj državi, proces proširenja ne treba da bude nastavljen. Nažalost, to je slučaj u Srbiji. Sama srž demokratskih principa je dovedena u opasnost ponašanjem Vučićevog režima. Neotvaranje poglavlja mi vidimo kao jasno ohrabrenje onima koji teže da dostignu i odbrane standarde ljudskih prava, poručuje Fon Kramon Taubadel.

Burna reagovanja srpskih zvaničnika

Viola fon Kramon Taubadel je, podsetimo, nedavno na svom Tviter nalogu kao dobru ocenila vest da Srbija neće otvoriti nova poglavlja, s obzirom na pogoršanje stanja demokratije. Na takav komentar burno su reagovali pojedini srpski zvaničnici, uključujući direktora vladine Kancelarije za KiM Petra Petkovića, koji je to ocenio kao „nezabeležen ispad evroposlanika“. Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila je da je poslanica EP otvoreno politički inspirisana protiv Vlade Srbije, te da njen tvit ne ide dalje od političke pristrasnosti koja se ustalila među pojedinim poslanicima pojedinih političkih grupa u EP. SNS je, podsetimo, pridružena članica vladajuće Evropske narodne partije, dok je Fon Kramon iz grupe Zelenih, četvrte po brojnosti u EP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari