Forum za bezbednost: Vulinu dozvoljen govor mržnje, otežava dijalog Beograda i Prištine 1

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) je ocenio danas da ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nazivajući Albance za njih pogrdnim nazivom „Šiptari“ nastavlja da koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova za promociju ličnih i partijskih stavova.

FBD je u saopštenju to najoštrije osudio, te naveo da novi istup Vulina „baca nepotrebnu, opasnu i vrlo štetnu senku na izborni uspeh Srpske napredne stranke koji je bio u koaliciji i sa njegovim Pokretom socijalista“.

U Fondu navode da Vulin, takvim nastupima, dodatno otežava i onako opterećen dijalog Beograda i Prištine.

FBD je naveo da je „zgranut pred novom zloupotrebom sajta MUP-a, ovog puta u funkciji govora mržnje i širenja nacionalne netrepeljivosti“.

Smatra da je nedopustivo i opasno da se na sajtu MUP-a plasiraju reči ministra i lidera Pokreta socijalista tako što se albanska nacionalna manjina naziva „Šiptarima“ i karakteriše kao bašibozluk i topovsko meso.

Podseća da je Viši sud u Beogradu 2018. utvrdio da upotreba reči „šiptar“ u javnom govoru predstavlja govor mržnje, te navodi da je dosad jedino građanin Vulin izuzet iz te zabrane, kada ga je, dok je bio ministar odbrane, tužio Nacionalni savet albanske manjine.

Odbacivanjem te tužbe od strane Apelacionog suda 2021, kojim se odstupilo od sudske prakse da upotreba reči „šiptar“ ne spada u slobodu izražavanja, ovo izuzeće je i formalizovano – čime je otvoren put upitnosti o stepenu samostalnosti pravosuđa u odnosu na izvršnu vlast, naveo je FBD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari