Fond za razvoj demokratije: Odluka o Rio Tintu uticaće samo na rejting SNS-a 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta ekploatacije i prerade minerala jadarit i Radne grupe u vezi implementacije projekta „Jadar“ delovaće samo na rejting SNS pred izbore, ali ne i na stvarni položaj Rio Tinta, ukazuje danas u saopštenju Fond za razvoj demokratije.

Kako se podseća, izmenama Zakona o rudarstvu iz 2006. godine geološkim istraživačima strateških sirovina omogućeno je automatsko pravo i na eksploataciju pronađenih mineralnih sirovina.

Ta besplatna prava geološkim istraživačima drastično su, iznenada i po skraćenoj proceduri, povećana 20.4.2021. godine dopunama članova 4. i 52. Zakona o rudarstvu, navodi se u saopštenju.

Prema navodima Fonda, na isti način kako su usvojene hitne izmene Zakona o rudarstvu prošle godine, SNS tako sada može da stavi van snage pomenutu dopunu člana 4. i člana 52. Zakona o rudarstvu.

Posle toga, Srbija bi eksploataciju pronađenih mineralnih sirovina dodeljivala putem javnog tendera najpovoljnijem ponuđaču, kao što je to bilo predviđeno brisanim članovima 14. i 15. Zakona o rudarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari