Formiranje zeleno-leve kolone je potpuno izvesno 1Foto: S. Obrenić

Ukoliko se steknu uslovi za izlazak na izbore, formiranje zeleno-leve kolone je potpuno izvesno, a ono o čemu još razgovaramo jeste ko bi sve u njoj učestvovao, pored Ne davimo Beograd. U razgovorima smo najviše odmakli sa Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, sjajnom ekipom iz političke platforme Solidarnost, zatim sa manjim lokalnim grupama poput Izbor za našu opštinu Batajnica, a razgovaramo i sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i sa drugim organizacijama okupljenim oko Ekološkog ustanka. O svemu će se, razume se, izjasniti Skupština NDB, kaže za Danas Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd.

U odgovoru na pitanje Danasa koliko je izvesno da na predstojećim izborima njegova partija izađe u takozvanoj zelenoj koloni koju bi činili NDB i Aleksandar Jovanović Ćuta, predstavnik Ekološkog protesta, Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju i predstavnik građanske platforme Akcija, kaže da Akcija i ZZS vode razgovore o svemu važnom i sa NDB i sa Ćutom, ali i sa mnogim inicijativama, organizacijama i pojedincima sa kojima, napominje on, „delimo poglede i uverenja o važnosti zaštite prava na čistu vodu, vazduh i zemljište, kao i na politiku Tri tačke, koja je temelj našeg programa“.

Radomir Lazović dalje ističe da istraživanja pokazuju da ova organizacija ima  značajnu podršku u Beogradu, a, kako kaže, postoji velika šansa da se izađe i na republičke izbore gde se računa na „prijatelje i saborce iz članica Građanskog fronta, kao i nedavno formirane platforme Akcija“.

– Smatramo da bi bilo dobro da opozicija izađe sa jednim kandidatom za predsednika, što smo na razgovorima sa drugim organizacijama i predlagali. Okupljanje opozicionih organizacija u veće programski bliske kolone, poput zeleno-leve na kojoj mi radimo, pravi je način da se prevaziđu podele i dalje fragmentisanje opozicije. Velika je stvar što u ovako podeljenom društvu, sa toliko sukoba i konfrontacija, postoji jedna svetla zeleno-leva tačka okupljanja koja pokazuje da možemo zajedno da radimo – kaže naš sagovornik Danasa.

Kako dodaje, ukoliko bi opozicija uspela da se dogovori o saradnji svih kolona na kontroli izbora, da jedni druge uvažavaju, poštuju i ne napadaju i “ukoliko bi se dogovorili da se obavežemo da nakon izbora neće biti nikakve saradnje sa SNS, već da ćemo zajedno smeniti ovu vlast, to bi bila pobednička situacija”.

Formiranje zeleno-leve kolone je potpuno izvesno 2
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

– Upravo ovo i predlažemo i zagovaramo – kaže Lazović.

Na pitanje koliko lokalnh i uže opredeljenih organizacija se nalazi i ulazi u zečenu kolonu, naš sagovornik kaže da su razgovori u toku.

– Postoji spremnost određenog broja organizacija da se uključe. Radićemo sa onima sa kojima se razumemo da je pored aktivističke, neophodna i politička borba, i sa kojima imamo razumevanje oko vrednosti koje zastupamo. Mislim da je jasno da mi na našu vlast ne možemo posredno da utičemo da ona postane bolja, jer su duboko u poslovima i dilovima često kriminalnog karaktera, već da ih moramo smeniti. Naravno, kako smo i sami izrasli iz aktivističke organizacije i kako se ni mi ne odričemo aktivizma, već ga negujemo i podstičemo, potpuno razumemo da ima organizacija koje će nastaviti na taj način da se bave poboljšanjem našeg zajedničkog okruženja. U nama će uvek imati podršku i poštovanje za ono što rade – ističe Lazović.

Upitan o napadima koji dolaze iz opozicionih krugova da je Aleksandar Jovanović  Ćuta zapravo čovek Aleksandra Vučića, odnosno koliko ti napadi odgovaraju aktuelnoj vlati i krši li se time dogovor o nenapadanju unutar opozicije, o kojem je toliko bilo reči, predstavnik NDB kaže da bi “svašta mogao da kaže o licemerju opozicionih partija”.

Formiranje zeleno-leve kolone je potpuno izvesno 3
Foto: Beta/Emil Vaš

– Ali, umesto toga, pozivam ih sve da prestanu sa konstanim međusobnim napadima i gloženjima. Jedna od najvećih tragedija našeg društva je ta ogromna podeljenost po svim mogućim pitanjima i spremnost da se drugome nalaze mane dok svoje ne vidimo. Hajde da umesto što napadamo svakoga ko ne misli isto kao mi, probamo da radimo i povezujemo se sa ljudima sa kojima možemo da radimo. To je upravo ono što Ne davimo Beograd pokušava kroz okupljanje u zeleno-levu alternativu u srpskoj politici – zaključuje Lazović.

Prema rečima Nebojše Zelenovića, ekološki ustanak, održan tokom proteklog vikenda, bio je izvanredan skup.

Formiranje zeleno-leve kolone je potpuno izvesno 4
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

– Mnogo građanki i građana, odlična energija i jasne poruke. Važno je da ljudi shvate da ne možemo zaštiti životnu sredinu, ako se ne izborimo za slobodne i poštene izbore. U subotu smo napravili značajan korak oko ovoga i Đordje Miketić je to u svom govoru izvanredno objasnio. Svako mesto u Srbiji iščekuje svoj ekološki ustanak i ja sam predložio organizatorima da ne gubimo vreme, već da  takve građanske manifestacije otpora krađi naše budućnosti organizujemo sto pre – kaže Zelenović.

Naš sagovornik ističe da se ne bi trebalo osvrtati ni na napade Vučića ni na zlonamernu opoziciju.

– Treba po celoj Srbiji da objašnjavamo građanima sve ono što smo u subotu rekli u Beogradu. Sada je prilika da ljudima tačno kažemo da je moguće za pet godina svakoj porodici obezbediti zdravu pijaću vodi, kanalizaciju, a svakom mestu prečišćavanje otpadnih voda i deponiju. Menjamo filozofiju ekonomije i uključujemo se u novu tehnološku revoluciju, koja je započela u Americi i EU. Sve to će promeniti Srbiju, zaštiti prirodu i od naše zemlje napraviti mesto gde svako ko želi može da zaradi za dobar život. Da bismo ovo ostvarili treba na postignemo strateški politički dogovor sa EU i Amerikom. Sve drugo su trice i kučine – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari