Forum za bezbednost i demokratiju: Što pre nastaviti dijalog vlasti i opozicije 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Forum za bezbednost i demokratiju pozdravio je stavove institucija Evropske unije da je u Srbiji potrebno što pre nastaviti dijalog vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova, a posebno želju da Narodna skupštine i Evropski parlament potpišu sporazum kojim se dozvoljava njegova posrednička uloga u tome.

U saopštenju se navodi da FBD smatra da je takav sporazum u interesu daljih evropskih integracija Srbije, tim pre jer je i novoizabrana vlada potvrdila opredeljenje za članstvo u EU, kao i da je to dobra ponuda i pomoć, posebno u svetlu već ozvaničenih saznanja da bi novi parlamentarni izbori mogli uslediti znatno pre 2024. godine

Ta nevladina organizacija pozdravlja i izjavu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da će taj dijalog pod njenim svodovima biti otvoren i da će u njega biti uključene i neparlamentarne stranke.

Forum za bezbednosi demokratiju u tom kontekstu ističe važnost da se pronađe modalitet vođenja dijaloga kojim će se prevazići postojeće loše stanje odnosa suprotstavljenih političkih grupacija, koje sebi prisvajaju pravo ekskluzivnosti zastupanja društvenih interesa, uključujući i pravo do budu nosioci društvenih konfrontacija.

Zbog toga se očekuje da Evropska unija, s ciljem deeskalacije tenzija i netolerancije između političkih stranaka i grupacija u Srbiji, insistira da se nađu načini da u dijalogu učestvuju i druge društvene organizacije, institucije i pojedinci iz građanskog društva koji svojim javnim istupanjima ili činjenjem nisu širili govor mržnje ili osporavali prava koja su građanima Srbije garantovana Ustavom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari